Schulmans skämt om Josef Fritzl

Josef Fritzl, ”skräckens hus” i Amstetten och Alex och Calle Schulman i tv-klippet om Fritzl-skämten.
NÖJE

”Om Josef Fritzls dotter kommit från Frankrike hade hon varit en källarfranska”.

Det är ett av de ”förbjudna skämten” i ett nytt tv-klipp på Alex och Calle Schulmans humorsajt 1000apor.se

Roligt – eller ett övertramp?

– Vi kände att det här verkligen var på gränsen, säger Alex Schulman till aftonbladet.se.

Bra humor testar gränserna, brukar det heta.

Men var går gränsen? Kan man skämta om en far som våldtagit sin dotter, stängt in henne och hennes barn (som Josef Fritzl själv var far till) i en källare i 24 år?

Bröderna Calle och Alex Schulman gör det i ett nytt tv-klipp de kallar ”de förbjudna Fritzl-skämten” på deras humorsajt 1000apor.se.

– Vi kände att det här verkligen var på gränsen, eller en test av var gränsen är kan man väl säga, säger Alex Schulman till aftonbladet.se.

Varför gör ni det här?

– Vi har upptäckt att det är okej att skämta om Josef Fritzl, men inte om Elisabeth. Det är en sådan otäck och bisarr historia, så jag tror att många människor uttrycker sin skräck med hjälp av humor. Man hanterar den hemska historien med hjälp av att skämta. Josef Fritzl i sig är ju också en bisarr farbror, med sin uppsyn och sina stora ögonbryn, som lockar till ett konstigt skratt. Det är intressant hur humorn fungerar. Jag tror att det till exempel är omöjligt att skämta om Engla. Det är geografiskt för nära inpå.

Har ni fått några reaktioner på Fritzl-skämten?

– De som jag hört har varit positiva och de har tyckt att det är roligt. Kanske att våra chefer är lite sura.

Kan man skämta om allt?

– Nej, man kan inte skämta om allt. Jag skulle aldrig skämta om Engla till exempel. Det har berört oss och svenska folket för mycket.