FANS JAGADE GUSTAFSSON

Total hysteri efter Björns show – skyddades av vakter

1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
PUBLIkEN STORMADE Alla var tvungna att hjälpa till för att skydda Björn från skrikande fans. Arrangörerna tvingades ringa in extra vakter, och till och med andra komiker – som Petra Mede – ryckte in för att bana väg genom den 12 000 personer starka publiken.
NÖJE

12 000 personer vallfärdade till Långholmen i Stockholm i går. De satt i träden, stod på berget och trängdes överallt på marken.

Anledningen: Björn Gustafsson.

– Det absolut sjukaste jag varit med om någonsin, säger arrangören Jakob Öqvist.

Stand up-festivalen Skrattstock genomfördes i går för sjätte året i rad.

Men årets upplaga kommer gå till historien.

– Jag har aldrig varit, och kommer nog aldrig vara, med om något likande, säger arrangören och komikern Jakob Öqvist chockat efteråt.

Publikstorm

Komiker hade avlöst varandra på scenen i tio timmar när dagens sista – och definitivt mest populära – underhållare Björn Gustafsson äntrade scenen.

– Det var uppåt 12 000 personer där när han uppträdde. Det var som en strobe av alla mobilkameror, säger Öqvist.

Efter sitt framträdande hjälpte vakter Björn till ett inhägnat område där han kunde pusta ut. Men bara för en liten stund. Människor som sett showen myllrade mot avspärrningarna.

– Det var galet. De ställde sig runt avspärrningen,

skrek och smattrade med mobilkamerorna.

Björn ville fort därifrån. Vakterna fick bilda en liten ring runt honom och försöka hjälpa honom genom folkmassan. Tjejer skrek hans namn, knuffades och försökte desperat ta sig nära sin idol. Flera föll i tumultet.

Bildade mur

– Vi hade inte tänkt ha så mycket vakter, men vi märkte till slut att det inte skulle gå. Så vi fick tvångsinkalla alla vi kände som har lite biceps och kampsportsutbildning, säger Öqvist.

Björn hjälptes ner till en bil som stod i ett buskage och bildade mur runt den så att ingen kunde komma nära.

Där satt Björn i nästan en timme innan han kunde köras därifrån.

– Vi pratade mycket med Björn på telefon innan och förberedde honom att det skulle bli tryck. Vi erbjöd att fixa en båt till och från ön eftersom vi visste att det inte skulle gå att komma in och ut från området.

Hur gör ni med Skrattstock nästa år?

– Antingen får vi flytta till ett större ställe, eller så får vi stängsla in och ta betalt. Man vill ju inte riskera folks säkerhet.

FAKTA

DET HÄR ÄR SKRATTSTOCK

Skrattstock är en årlig komikerfestival som hyllar konstformen stand up comedy. Den hålls på Långholmen i Stockholm och har fri entré.

I år arrangerades Skrattstock för sjätte året i rad och komiker avlöste var

andra på scenen från klockan 12.00 till 22.00.

I år uppträdde bland andra Magnus Betner, Måns Möller, Kodjo Akolor, Petra Mede, Thomas Järvheden, Jakob Öqvist, Özz Nujen, Björn Gustafsson, Soran Ismail och Janne Westerlund.