Bästa rockfesten

Därför älskar Aftonbladets Mattias Kling rockfesten i Norje

Foto: Foto: RICKARD NILSSON
Nu kör vi Banden är på plats. Publiken är laddad och kan se fram emot fyra dygns rockfest.
NÖJE

NORJE. Det starkaste Sweden Rock hittills?

Nej... stryk frågetecknet där ovan.

En både nödvändig och välkommen bokningspolicy får resultatet att det nu går att plocka russin från i stort sett hela hårdrockskakan.

Det tackar vi för.

mattias kling

Min största invändning mot förra årets evenemang var att många bokningar kändes lika trötta som de sista fem minuterna på en geografilektion.

Hålet som superdyra Aerosmith gjorde i budgeten gjorde att mycket av den andra repertoaren till mångt och mycket fylldes av mindre upphetsande reprisgrupper som nyligen besökt Sverige eller övriga rätt egala band.

I år är läget helt annorlunda.

Speciellt i dag blir det tufft att hinna med allt. Det krävs nästan celldelning för att hinna se allt utan att tvingas hoppa likt ett rådjur mellan scenerna.

Detta är det nöjsamma resultatet av att Sweden Rock har vågat ta ut svängarna utanför det förväntade. Ett bokningsmod som gör att vi 2008 får uppleva såväl emoprog från Coheed & Cambria, ikoniserad death metal i form av Carcass och At The Gates, dansk countrymetal från Volbeat, smattrande agitatorsindustri från Ministry samt en så vågad kontraktering som (felaktigt) nu metal-stämplade Disturbed.

Och förutom detta också mer väntade närvaroanmälningar via Whitesnake, Judas Priest, Saxon, Def Leppard, Ratt och Poison.

Ja, sannerligen. Vågat vinner.

Fylledraget på flyget ner från Arlanda var nästan lika berusat – och högljutt – som det inne på festivalområdet. Vissa börjar tidigt, minsann.

Det är få festivaler där folk tar med sig generatorer till campingen för att driva plattångar och hårfönar.

Det är precis sånt som gör att vi älskar Sweden Rock.

Nu kör vi i fyra dygn.

FAKTA

KLINGS KANON

Airbournes rockspark i baken signalerar startskott för fyra dagars rockfest.

KLINGS KALKON

Ryska journalister under presskonferenserna som bara ställer frågor om – Ryssland.