"Henne hatar jag"

Brittisk undersökning: Kvinnliga kändisar mer avskydda än manliga

1 av 5 | Foto: AP/AP/AP.
Victoria, Heather och Amy – illa omtyckta av britter.
NÖJE

Resultatet är tydligt.

Kvinnliga kändisar är mer avskydda än manliga.

Det visar en ny brittisk universitetsundersökning.

– Här talar vi om kvinnor som börjat se till sin egen rätt och menar att folk ska ge fan i deras livsval. Det kommer att ta ett tag innan det upplevs som oproblematiskt, säger psykolog Eva Rusz.

Hat är ett starkt ord.

Kvinnohat ytterligare ett.

Men när det kommer till kändisar som folk avskyr så är majoriteten av dem kvinnor.

Detta visar en ny universitetsavhandling vid namn ”Going Cheap?: Female Celebrity in the Tabloid, Reality and Scandal Genres”, av professor Diane Negra som läggs fram vid East Anglia-universitetet den 25 juni.

I avhandlingen visar Negra att när det kommer till offentliga personer som vanliga britter känner viss eller kraftig antipati emot så är en oproportionerligt stor andel av dessa kvinnor.

Till BBC säger professor Negra att människor fortfarande anser att kvinnor bör ”sköta sig” i en helt annan utsträckning än män. Detta gäller även kändisar.

– Det har funnits en iögonfallande trend i det offentliga rummet de senaste fem åren, där kvinnor med ett negativt värde i allmänhetens uppfattning lyfts fram mer än tidigare. Och människor faller enkelt för frestelsen att börja avsky eller rent av hata de här figurerna. Överlag kan jag säga att det finns en enorm ambivalens i samhället i stort gentemot kvinnor i offentligheten, säger hon till BBC News.

Mest hatad: Heather Mills

Affärsmagasinet Brands We Love and Brands We Hate genomförde nyligen en nationell undersökning i England där människor fick rösta fram vilka kändisar de tyckte mest respektive minst om.

Nummer ett på hatlistan?

Heather Mills.

– Analyserar man fallet Heather Mills så har hon gått från att få sympati efter sin olycka till att bli hatad efter skilsmässan från Paul McCartney. Han är tveklöst en av världens mest kända män och efter uppbrottet försökt få en stor summa pengar från honom. Här är det lätt att tänka sig att folk förfasar sig och blir förbannade över det omoraliska i det hela, säger psykolog Eva Rusz till aftonbladet.se.

Hon fortsätter:

– Kanske börjar de fundera över om hon är någon sorts sol-och-vårare och de blir folk besvikna på. Återigen ett exempel på ett beteende som är långt ifrån traditionellt kvinnligt och rimmar inte riktigt med egenskaper som traditionellt klassas som kvinnliga, säger hon.

Kvinnohat – även bland kvinnor

Faktum är att på listans fem ”topplaceringar” över de mest avskydda kändisarna var fyra av fem kvinnor. På motsvarande lista över de mest omtyckta stjärnorna var fem av fem män.

Men att det skulle handla om något så enkelt som att det hela är ett resultat av att män förtrycker kvinnor är djupt felaktigt, enligt professor Negra. Avhandlingen visar att antipatin mot kvinnliga celebriteter är lika utbredd bland kvinnor som bland män.

– Om vi tror att kvinnoförakt är något uteslutande manligt så missar vi en väldigt stor bit av sanningen, säger hon till BBC.

Hon får medhåll av psykolog Eva Rusz:

– Det växer långsamt fram nya könsroller och det börjar ske förskjutningar där kvinnor tar på sig mer traditionellt manliga egenskaper. Här talar vi om kvinnor som börjat se till sin egen rätt och menar att folk ska ge fan i deras livsval. Jag tror det kommer att ta ett tag innan det upplevs som oproblematiskt – både bland män och kvinnor, säger hon till aftonbladet.se.

Utagerande personligheter

Gemensamt för listan över de kändisar som britterna älskar att avsky är – bortsett från att fyra utav fem är kvinnor – är att de alla gjort livsval som kan sticka i ögonen på människor.

– De här kvinnorna på listan som inte direkt visat sig vara snälla och beskedliga utan delvis representerar en aningen traditionellt manlig könsroll. De har alla utagerande personligheter, de tar för sig och dikterar egna villkor för hur de vill leva sina liv. Det är en del i förklaringen. Sådant kan fortfarande lätt sticka i ögonen på människor, säger Eva Rusz.

"Det handlar om känslohantering"

Den enda kändis som förekommer på både listan över hatade och omtyckta celebriteter är Simon Cowell.

– Flera av de här kvinnorna visar oftast inte de känslor som förväntas av kvinnor. Tvärtom så utstrålar de kyla, makt, ambition, förakt för andra och en förmåga att strunta i folks välvilja. En slags egotrippad syn på sig själva där känslor inte är så viktiga, säger Eva Rusz.

Och just där ligger också klargörandet till fenomenet, menar hon.

– Söker man en psykoterapeutisk förklaring till det här fenomenet så menar jag att det handlar om känslohantering. Det förklarar dessutom varför Simon Cowell kommer med på både älsklingslistan och hatlistan.

Eva Rusz fortsätter:

– I Cowells fall så är han elak och sänker folk – men kan samtidigt vara empatisk och gullig. Hur han kan brista ut i leenden och kärleksförklaringar om till exempel Paul Potts. I några av fallen med de här kvinnorna, till exempel Victoria Beckham, visar de ju rent av nästan en brist på sympati och empati. Eller i fallet Amy Winehouse en oförmåga att ta till sig av folks välvilja gentemot henne, trots all hjälp hon erbjuds.

– Sammanfattningsvis så handlar det om vad de här personerna visar för känslor – och som en effekt av detta vad det i sin tur väcker för känslor hos allmänheten.

FAKTA

De mest avskydda brittiska kändisarna:

1. Heather Mills

2. Amy Winehouse

3. Victoria Beckham

4. Kerry Katona

5. Simon Cowell

… och de mest omtyckta:

1. Paul McCartney

2. Lewis Hamilton

3. Gary Lineker

4. Simon Cowell

5. David Beckham

Källa: Brands We Love and Brands We Hate, Marketing magazine.

ARTIKELN HANDLAR OM