Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Time-outen blev Coldplays räddning

Coldplays Chris Martin talar ut om bandet – och privatlivet

Efter förra turnén tog Coldplay en paus – från varandra.   Efter förra turnén tog Coldplay en paus – från varandra.

London. Han är med i ett av världens största rockband.

Men det enda som får Chris Martin att inse sitt kändisskap är att han lyckats fånga Gwyneth Paltrow.

– Naturen måste spela mig ett spratt. Jag har ju alltid haft jättesvårt att fånga tjejer, säger han i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Gwyneth – ett spratt Chris Martin är gift med en av världens vackraste kvinnor. Men han anser inte att han själv är sexig.   Gwyneth – ett spratt Chris Martin är gift med en av världens vackraste kvinnor. Men han anser inte att han själv är sexig. Foto: AP

Ropet hörs redan i trappen.

– Susanne, var är du?

En skön referens till åttiotalsrullen med hans polare Madonna i huvudrollen. Chris Martin kommer upp prick på utsatt tid (tio minuter sen i rockstjärnevärlden måste ändå räknas som det) öppnar kylen och bjuder på smoothies. I det ljusa rummet står instrument blandat med lådor, tidningar och kuddar som i en gigantisk loge. På whiteboardtavlan står låtarna på senaste skivan, som måste tolkas som spellistan till kommande turnén.

Aftonbladet har som enda skandinavisk tidning fått träffa Coldplays sångare ensam – i en hel timme – på The Bakery, i Hampstead i norra London.

”Vi var vilse”

– Jag bor 40 sekunder härifrån så det är väldigt praktiskt. Jag lämnar aldrig den här gatan, säger Chris Martin och skrattar.

De köpte det gamla bageriet för två år sedan som de till stor del själva gjort om till studio och som blivit ett andra hem.

– Vi var vilse och funderade på hur vi skulle kunna få tillbaka gnistan. En dag gick vi till parken och såg att det här stället var till uthyrning. Nu gör vi allt här, säger Chris Martin när vi gått ner till studion.

The Bakery visade sig bli räddningen. Ni minns kanske vad Chris Martin sa när Coldplay fick pris på Brit Awards för två år sedan?

Att det skulle dröja länge innan vi fick se dem igen.

– Jag sa några år så jag hade väl rätt. Då tänkte jag bara att vi måste gömma oss ett tag.

”Gillade inte varandra”

I ryggen hade de succéalbumet ”X&Y”. Det beskrivs som deras steg från indieband till ett av världens största rockband med 30 miljoner sålda album. Chris Martin är dock inte helt nöjd med plattan som han tycker blev för lång.

– Därför är ”Viva la vida, or death and all his friends” så kort. Jag ville inte ha med de där onödiga låtarna på slutet.

Bakom sig hade de också en stor världsturné som slitit på bandets gemenskap.

– I slutet av förra turnén gillade vi inte varandra riktigt och mådde inte så bra som band. Vi kände att vi var stora men inte speciellt intressanta och kom inte överens. Vi behövde bara börja hänga igen utan någon press utifrån.

Den enda nödvändiga lösningen blev en time out.

– Vi pratade inte alls ett tag. Det handlade bara om två, tre veckor men i Coldplays värld är det en väldigt lång tid.

”Vi är som en familj”

Chris Martin, gitarristen Jonny Buckland, basisten Guy Berryman och trummisen Will Champion träffades när de studerade på London College.

– Vi har varit kompisar i tolv år nu och är som en familj. Allt vi gör har sitt ursprung i bandet så vi behöver alltid varandra.

De har med tiden växt till en ännu större familj och tillsammans har bandmedlemmarna sju barn.

– De får följa med på turnén om vi stannar i en stad några dagar. Det är inte schysst mot barnen att låta dem flänga runt till nya platser varje dag. Mina barn är små än så länge, 4 och 2 år.

Är det inte jobbigt att vara i från barnen så länge?

– Det är tufft men det finns ju de som har det mycket värre. Folk i armén ser ju inte sina barn på över sex månader.

Så där är han. En världsstjärna men ändå väldigt ödmjuk inför framgångarna. Han väger varje ord innan han levererar dem med sin mjuka, varma röst. Han drar i en rufsig hårlock och rodnar nästan när succéerna kommer på tal.

– Jag har alltid tänkt att jag inte förtjänar att vara där jag är i dag, men jag är tacksam. Vi försöker alltid utmana oss själva att bli bättre. Vi har fått den här otroliga livsstilen och vi måste lära oss att uppskatta den och ge något tillbaka.

Första singeln ”Violet Hill” lanserades för gratis nedladdning vilket två miljoner människor gjorde den första veckan. Coldplay ger även tre gratiskonserter i New York, Barcelona och i kväll på Brixton Academy i London.

– Vi betalar för dem själva och det är vårt sätt att ge något tillbaka till fansen som varit med oss från början. Men vi har inte råd att göra så många.

Är inte ni stenrika?

– Vi har inte alls så mycket pengar som folk tror. Men jag behöver aldrig mer sukta efter choklad, som jag alltid har råd att köpa. Det gör mig lycklig. Jag har alltid velat bli sångare och för mig finns inget annat.

”Då blir jag aggressiv”

Chris Martin lever inte riktig upp till myten som rockstjärna. Han är en renlevnadsmänniska som tränar yoga, bara äter vegetariskt och inte dricker alkohol.

– Jag gillar inte att bli full för då blir jag aggressiv och det är inte speciellt hälsosamt.

Så när alla polare i skolan gick ut och söp sig fulla stannade du hemma?

– Jag satt på rummet och skrev rocklåtar. Jag blev ju aggressiv och inte speciellt snäll så det var ju inte bra varken för mig eller någon annan att gå ut och festa.

Du var alltså killen med gitarren på festerna. Du måste ha fått så många tjejer?

– Nej, faktiskt inte. Jag hade så dåligt självförtroende. I den åldern, 15 till 16, är dessutom tjejerna mycket mer imponerade av sportkillar. Och jag var inte så bra på sport.

Är du en kvinnotjusare?

– Nej, jag var som sagt osäker redan i skolan och hade ingen tur med tjejerna och jag tror det förföljer en resten av livet.

Ändå lyckades du fånga en av världens vackraste kvinnor?

– Ja, naturen måste ha velat spela mig ett spratt.

Hur kommer det sig att du förlorade oskulden först vid 22 års ålder?

– Jag hade en strikt kristen uppväxt och uppfostrades att inte tro på sånt. Sedan ändrade jag mig för jag trodde inte på idén om himmel och helvete. Jag är inte religiös längre.

”Lite på skoj”

Du har haft intressanta samarbeten med Jay-Z, Kanye West och Nelly Furtado. Hur gick det till?

– Av en slump. Jag tänker inte på dem som samarbeten, det är bara så att vi råkat vara i samma städer, det har varit sent på natten och alla är lite uttråkade. Så då börjar vi spela lite på skoj. I alla de tre fallen tänkte jag inte mer på det och nästa gång hörde jag låtarna på radio.

Jag har läst att Nelly Furtado föll pladask för dig?

– Jag vet inte om det är sant (skratt). Tjejer gillar ju när man skriver låtar till dem men att bo tillsammans med en låtskrivare är en helt annan grej. Vi är oftast inte speciellt trevliga utan själviska och paranoida. Om någon nu tycker jag är sexig skulle de nog ändra sig om de tillbringade mer än en timme med mig.

Hmm.

Kan nog inte riktigt hålla med.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet