”Jag blir nervös”

Anders Lundin om artisterna han fasar för att intervjua

1 av 4
NÖJE

Ölkvällarna med de finska trollen är över.

Nu laddar Anders Lundin med strikt manusskrivande – och fasar för mötet med Michael Bolton.

I morgon börjar ”Allsång på Skansen”.

– Det var klong, tjong, rakt i vebon.

Programledaren Anders Lundin, 48, beskriver på ett något ovanligt sätt hur glad han blev när sångerskan Sofia Karlsson, 33, för några år sedan tonsatte Dan Andersson-dikter och uppträdde med dem i ”Allsång på Skansen”.

För det är just sådant som får den nu rutinerade allsångsledaren att gå i gång.

– Jag hade gärna sett mer av gamla visor och sånt i programmet. Jag uppmuntrar inte det nya poppiga, som de senaste åren kommit att skena iväg, säger Anders Lundin till Aftonbladet inför sin femte premiär av ”Allsång på Skansen” i morgon kväll.

Men hur mycket är du med och bestämmer artister till programmen?

– Så mycket jag vill. Men samtidigt är det ju viktigt att det inte blir artister som bara jag vill se. Arja, som är med för första gången i år, var det jag som tog initiativ till. Människan måste få vara med, tänkte jag. Jag tror att hon var bland de första vi bokade.

Jobbiga intervjuer

Blir du nervös efter fem år som programledare?

– Att prata engelska gör mig fortfarande nervös. Intervjuerna med de utländska artisterna är jobbiga. I år blir det ju Michael Bolton till exempel. Man vet ju själv att det är det pinsammaste som finns när någon politiker försöker prata engelska i tv.

Hur gör du för att mildra den nervositeten?

– Jag förbereder mig noga. Jag skriver alltid manus i god tid. Eftersom jag gör det har jag sedan mer utrymme för att improvisera om jag vill.

Hur varvar du ner efter direktsändningarna?

– Jag minns när jag hade lett Grammisgalan 1994 och man tänkte att en enda hektisk fest skulle få en att bli urladdad. Nu är det inte riktigt så. Jag försöker gå tillbaka till vardagen så fort som möjligt. Åka hem, kolla tv. Dessutom är jag småbarnspappa nu.

Och hur var det tidigare år?

– Vi gick på krogen efter direktsändningarna. Tog några öl på Nyfiken Gul på Söder, ibland var artisterna med. De finska trollen, alltså Lordi, stannade ovanligt länge kommer jag ihåg. Håkan Hellström var också med nån gång.

Hur gör du annars för att ladda inför premiären?

– Allt fokus ligger på min fru nu, Kerstin. Hon har spelat i pjäsen ”Värmlänningarna” i midsommar. Men jag sitter på stulna stunder och skriver manus till första programmet.

Är hela familjen med på Skansen precis som förra året?

– Ja, Kerstin är med som vanligt. Men vår son, Adrian, har vi skaffat barnflicka till under tisdagarna. Ett och ett halvt-åringar brukar inte vara så sugna på att hänga på Skansen hela dagarna.

Vill tillbaka nästa år

Efter sommarens program, tar du semester då?

– Ja, jag hade tänkt vara ledig nästan hela augusti. Vi får se vad vi gör i år. Tidigare har jag satt mig på ett plan till Kambodja typ samma dag som allsången slutat. För att få en riktig semester, åka riktigt långt bort.

Och nästa år, kommer du tillbaka och leder ”Allsång på Skansen”?

– Jag gillar uppenbarligen att göra det här, så det är absolut inte uteslutet. I produktionen använder vi ord som ”det gör vi nästa år” hela tiden.

Sommaren kan börja.

FAKTA

Anders Lundin om ...

... årets uppställning på Skansen

– Jag tycker vi täcker hela det svenska sommarturnerandet bra, vilket vi ska. Jag tycker det är extra kul att ha med Annika Norlin och Miss Li.

... sin egen drömartist till ”Allsången”

– Lowell George om han hade levat. Han var singer songwriter och dog 1979. Risken är dock att bara jag och kanske fyra andra i Sverige hade uppskattat det.

... att ”Allsång på Skansen” ökat i popularitet de senaste åren

– Det började på Lasse Berghagens tid. Han såg en möjlighet i ett program som redan var populärt. Han förnyade och gjorde det mer modernt. Jag har bara tagit det vidare.

Namn: Anders Lundin. Ålder: 49. Yrke: Programledare, komiker, textförfattare. Bor: Stockholm. Familj: Fru Kerstin Ryhed-Lundin, 35. Sonen Adrian, 1,5 år. Inkomst: 521 600 (tax 2007). Aktuell: Programledare för ”Allsång på Skansen” för femte året i rad.