Bättre än på länge

Cavalera Conspiracy är svåra att motstå

NÖJE
Foto: Foto: ANDERS DEROS
SKATTJAKT Bröderna Cavalera är bäst när de gräver i Sepulturas låtskatt.

GÖTEBORG. Framgången stavas med nio bokstäver. Det är när återförenade brödraparet Cavalera gräver djupt i Sepulturas skattkista som konserten lyfter på allvar. Då är det svårt att motstå.

Nu är det då inget större fel på gruppens egna låtar. Problemet uppstår bara när numren från årsfärska ”Inflikted” presenteras som fogmassa mellan setets verkliga byggstenar. Då sällskapet och omgivningen förblindar och stjäl koncentrationen.

Det finns emellertid några undantag från den regeln. ”Nevertrust”, till exempel, utgör en oväntat bra partner till ”Inner self” och ”Terrorize” aggrostångar sig till uppmärksamhet.

Men det är ändå i bitarna från bröderna Max och Iggors historia i Sepultura som junikylan inte känns fullt så underlivskramande. Det tribala smattret i ”Refuse/resist” är som en hjärtattack på tio ben och den obligatoriska avslutningen ”Roots bloody roots” får gravitationen att upphöra för några minuter.

Faktum är att de låtarna nu kanske låter bättre än på länge i leverans av superproffs. Gitarristen Marc Rizzo (Soulfly) må fara runt som en medlem i Sick Of It All men serverar Kerry King-gnisslande snabbsolon och basfantomen Joe Duplantier (Gojira) är en klippa som de andra tryggt kan vila på.

Däri ligger en framgång. Och i ett visst namn på nio bokstäver.