”Nu får det fan räcka”

Kent-sångaren Jocke Berg om sommarturnén, "Stjärnorna i psykbunkern" och slutet för hyperresorna

Foto: DRAGAN MITROVIC
HEMMA BÄST Svettiga turnébussar och utlandsturnéer lockar inte längre Jocke Berg. "Jag kan inte vara borta en månad hemifrån. Det finns inte på världskartan", säger han.
NÖJE

BORLÄNGE. 48 spelningar sedan i höstas. 17 till i sommar.

Men efter den här turnén tänker Kent hålla sig borta från vägarna ett tag.

– Nu är det dags att ta det lite lugnt, säger sångaren Jocke Berg till Aftonbladet.

Kents turnébuss står parkerad 50 meter bakom Peace & Loves största scen. Om en dryg timme ska Jocke Berg och resten av bandet byta plats med Sex Pistols som dånar sig igenom fönsterrutorna.

Årets sommarturné ska just börja.

– Vi har ju repat lite i höstas och våras men man vet ju aldrig riktigt vad som väntar. Men det är lite av charmen med det hela också. Det var ju ett tag sedan vi gjorde en sommarturné på riktigt, säger Jocke Berg.

Thåström förband

Den här gången har Kent inte bara förlitat sig på sig själva. I kväll fortsätter turnén i Stockholm med Thåström som förband och på tre av gigen ska Håkan Hellström öppna för bandet.

– Vi kände att vi ville bjuda på något mer än att bara vi kommer och spelar i två timmar och sen går man hem. Och dessutom är det roligare för en själv att få lite konkurrens.

Varför just Thåström och Hellström?

– Dels handlar det ju om att man gillar det. Men Thåström var inte helt självklart, vi visste inte riktigt var han stod och hur mycket spelningar han ville göra. Han hade spelningen i Borlänge men det är ju samma jobb att repa inför en spelning som till flera. Och vi och Håkan Hellström spelar inte lika musik, men vi kommer ur samma musikaliska 90-talsindie och har lite samma publik.

Vill vara hemma

Ni har lagt ned utlandslansering med Kent för att det är för mycket slit på vägarna. Nu turnerar ni som aldrig förr.

– Fast i Skandinavien blir det aldrig de där hyperresorna som när vi var ute i USA och Europa. Jag kan inte vara borta en månad hemifrån. Det finns inte på världskartan. Jag har bättre saker för mig än att sitta och svettas på de här bussätena.

Så det dröjer innan vi får se er på scenerna igen efter den här sommaren?

– Ja, det tror jag nog. Vi gjorde 48 gig och nu gör vi 17 till, det får fan räcka. Det senaste turnerande har nästan varit som runt första skivan och "Verkligen". Men då spelande man ju lite för att breaka. Nu är det dags att ta det lite lugnt.

Och vad finns för planer på ny musik?

– Det klart att vi har idéer på vad vi vill göra. Rätt mycket av min tid kretsar kring Kent. Men just nu är vi en bra bit från att gå in i studion. I allra, allra bästa fall gör vi det innan jul men det tror jag inte riktigt. Vi ska bestämma vad det ska bli i höst.

Följetong

Men till dess kan fansen frossa. Förutom sommarens spelningar kan man från den 7 juli följa en sommarföljetong på Per Sinding-Larsens blogg. Projektet kallas ”Stjärnorna i psykbunkern” - en parafras på SVT-serien ”Stjärnorna på slottet”.

– Vi hade andra namnförslag kan jag säga, men de tyckte det var jättekul. De gjorde en intervju med oss där vi visar runt i studion och snackar om alla möjliga saker. Det blir nog ganska roligt.

FAKTA

JOCKE BERG OM ...

... ATT VÄLJA LÅTAR TILL NYA TURNÉN:

– Vi har ju så jävla många låtar. Våra hardcorefans vill aldrig höra singlarna utan de obskyra låtarna, b-sidor och favoritalbumspår. Sen har vi den breda publiken som kanske hellre ser ett greatest hits-set. Man får försöka hitta en balans mellan dem. Det är det jag tycker är allra svårast. Vi har letat lite i arkiven och spelar låtar som vi inte har spelat på väldigt länge.

... SINA ANDRA SOMMARPLANER:

– Jag kanske ska resa bort lite. Men jag är nog mest som alla andra - gillar att sitta på verandan och titta på när gräset växer. Och grilla och umgås med vänner och familjen.

... OM ATT SLÄPPA MUSIK PÅ CD ELLER INTE:

– Man kan göra lite som man vill numera. Det finns ingen anledning att hålla fast vid den plastbiten. Mycket av den där diskussionen har fastnat i prat om format och det är helt ointressant. Det är ingen som lyssnar på ett format - man vill ha låten. Sen råkar det vara ett bra arbetssätt att spela in 10-15 låtar samlat, även om man inte behöver ge ut dem samtidigt.