Aftonbladet
Dagens namn: Gunborg, Gunvor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

”Det blir en freakshow”

E-Type sågar SVT:s krisplan för Melodifestivalen

”ORÄTTVIST” ”De nya reglerna gör det ännu tuffare för artister och låtskrivare”, säger E-type om de nya kvalreglerna till Melodifestivalen. Han sågar bland annat att en internationell jury ska delta i delfinalerna. ”ORÄTTVIST” ”De nya reglerna gör det ännu tuffare för artister och låtskrivare”, säger E-type om de nya kvalreglerna till Melodifestivalen. Han sågar bland annat att en internationell jury ska delta i delfinalerna. Foto: DRAGAN MITROVIC

Dueller i alla delfinaler och en internationell jury.

Det är SVT:s krisplan för att rädda Melodifestivalen.

– Det här gör det ännu mer orättvist. Helt värdelöst, säger Martin ”E-Type” Eriksson.

Christer Björkman.   Christer Björkman. Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

En artondeplats två år i rad i Eurovision Song Contest.

Folkets favorit vinner inte.

Det är facit SVT hade i hand inför Melodifestivalen 2009. Därför görs upplägget nu om. Till våren kommer en internationell jury att få säga sitt i alla delfinaler. Den juryn får dessutom välja ut ett elfte bidrag till finalen. I alla delfinaler införs också duellerna som tidigare varit i ”Andra Chansen”.

”Roligt och nytt”

– Det är handlar om två grundinriktningar. För det första ville vi förändra programmet, göra det roligt och nytt för tittarna. Det blir mer spännande med duellerna, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

– Den andra är att vi tittat på hur våra tittare röstat i Eurovision och det visar sig att vi tycker helt annorlunda jämfört med stora delar av Europa.

I maj gav Sverige till exempel noll poäng till både vinnaren Ryssland och tvåan. Vi gav trean en poäng och fyran fick två.

Men flera artister är kritiska till det nya upplägget. E-Type tävlade med The Poodles i Andra Chansen i våras och åkte ut i direkt.

”Hade ingen chans”

– Duellerna är mögliga. Vi som hårdrockare fick möta söta lilla Sibel. Vi hade ingen chans. Det här gör det ännu tuffare och mer orättvist för artister och låtskrivare, säger han.

Duellerna har tidigare lockat flest telefonröster men spänningsmomentet är på bekostnad av artisternas insats menar E-Type.

– Det blir freakshow. Det här är inte ett moment att få fram bästa låten.

Han är även starkt kritisk till den internationella juryn som är med redan under delfinalerna.

– Det är som att jag skulle sitta i juryn i Spanien. Utlänningar ska inte tycka om svenska låtskrivare. Då blir alla låtar i Eurovision likadana vilket slätar ut hela tävlingen.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet