Aftonbladet
Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Charlize: Man känner igen sig

Spelar kvinna med mörkt förflutet i ”The burning plain”

Otrohet, svartsjuka – och död. Charlize Theron har huvudrollen i ”The burning plain”. – Man känner igen sig, säger Theron om filmen.   Otrohet, svartsjuka – och död. Charlize Theron har huvudrollen i ”The burning plain”. – Man känner igen sig, säger Theron om filmen.

Venedig. Charlize Theron fick en Oscar för ”Monster” 2003.

Nu gör hon en ny stark roll som en kvinna med mörkt förflutet.

I verkligheten dödade Charlizes mamma hennes far.

När Charlize Theron var 15 år sköt hennes mamma ihjäl sin berusade man i självförsvar. Hon blev inte åtalad. Fadern hade hotat att döda modern och Charlize.

I filmen ”The burning plain”, en av de mest hyllade i Venedig, finns otrohet, svartsjuka och folk som dödas.

– Människor har brister. Det är sådana vi är, säger Charlize Theron, 33. När man ser en film och blir gripen, tårögd eller glad eller skrämd, så är det för att man känner igen sig.

”The burning plain” är regidebut för Guillermo Arriaga, som skrev manus till ”21 gram” och ”Babel”. Filmen utspelas i regniga Portland och i en öken mellan USA och Mexico.

Tillfälliga älskare

I ”Monster” spelade Theron en verklig seriemördare. Här sköter Charlize Therons rollfigur en restaurang och har många tillfälliga älskare. Ett drama om skuldkänslor och föräldrar som överger sina barn.

– Vi har alla haft stunder av smärta, säger Charlize Theron.

Hon producerade också filmen och hade en lista på skådespelare för den äldre kvinnliga huvudrollen. Högst upp fanns Kim Basinger.

– Hon är fantastisk, säger Charlize Theron. Det finns något speciellt hos Kim. Hon har en styrka kombinerad med en kvardröjande sårbarhet hon hade i 20-årsåldern. Det är väldigt vackert att se.

”En lagidrott”

Theron vill fortsätta producera filmer.

– Det är likt skådespelarjobbet. Film är en lagidrott. Jag har alltid varit intresserad av affärer och är fascinerad av hur filmbranschen överlever och kämpar. Det är en utmaning att få pengarna att räcka.

– Man gör inte sådana här filmer för att få mångmiljonhus, säger Charlize Theron. Ingen tror att de ska bli rika på ”The burning plain”. Vi har gjort en film vi är nöjda med. Den stoltheten kan man inte köpa för pengar.

Född i Sydafrika

Namn: Charlize Theron.

Född: Den 7 augusti 1975 i Sydafrika. Nu USA-medborgare.

Familj: Lever med skådespelaren Stuart Townsend, 35, sedan 2001.

Filmer: ”Ciderhusreglerna”, ”The italian job”, ”Monster”, ”Hancock”, ”In the valley of Elah”, ”North country”.

Aktuell: Huvudrollen i ”The burning plain”.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet