– Björn är ju nyfödd

Robert Gustafsson om att jobba med stjärnskottet, Killinggänget och teatern

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
GUSTAFSSON gånger två När humorkometen Björn Gustafsson ska släppa en dvd till jul så får han erfaren hjälp av Gustafsson senior. ”Samarbetet med Björn går bra. Vi sitter och jobbar fram idéer tillsammans just nu. Inspelningarna ligger i faggorna, men det börjar bli ont om tid,” säger Robert Gustafsson.
NÖJE

Sveriges roligaste man går på knäna.

Comeback med Killinggänget och fortsättning med ”Lånta fjädrar”-ensemblen.

Nu kämpar han mot klockan för att färdigställa Björn Gustafssons debut-dvd.

– Det börjar bli ont om tid. Vi måste spela in nytt material, säger Robert Gustafsson.

Krusenstiernska trädgården i Kalmar är en plats som doftar dragon, citrontimjan och strandmalört.

Det är också platsen för Robert Gustafsons hyllade utomhusteater ”Lånta fjädrar”.

– Jag hade aldrig kunnat förutspå succén. Vi ville bara ta reda på om det fanns ett sug efter teater på den sidan av landet. Gensvaret blev otroligt, säger han.

Egna kameror

I morgon sänder SVT föreställningen. På bästa sändningstid, förstås.

– Vi dokumenterade föreställningen för att alla i ensemblen skulle kunna kolla på det efteråt. Sedan ville tv ha det och de ville ha det nu, säger Robert Gustafsson och fortsätter:

– Jag fick avbryta semestern och åka hem och färdigställa allt. De behövde tio minuter mer material, så vi fick använda våra privata kameror som vi filmat med backstage.

Tv-sändningen blir ytterligare ett lyft för ”Lånta fjädrar”. Speciellt nu när det är klart att det blir mer

teater.

– Många av oss var debutanter med utomhus-teater, men nu vill vi inte göra något annat. Det är så jäkla roligt. Vi ska köra minst två somrar till i Kalmar, säger Gustafsson.

Ny berättelse

Men någon fortsättning på historien i ”Lånta fjädrar” blir det inte. I stället jobbar man med helt nytt material.

– Vi funderar på att skriva ett eget manus helt från grunden. Till nästa sommar kan det bli en modern historia som utspelar sig 2009. Till andra sommaren utspelar sig historien troligen mellan 1910 och 1950, Krusenstiernska är väldigt mycket förkläde, husa och hembakt.

Blir det samma gäng?

– Minst två av oss i fyrklövern – alltså jag, Peter Dalle, Suzanne Reuter och Ewa Roos – ska alltid vara med. Men vi funderar också på att ta in andra välkända namn.

Robert Gustafsson har mer på gång och befinner sig nu i Stockholm där han planerar för sitt nästa stora drag: Killinggänget ska inta Dramaten.

– Vi ska träffas nästa vecka och utkast finns redan klara. Det var oerhört länge sedan vi jobbade ihop så det känns jättekul. Som människor är vi några år äldre och det kommer att märkas.

– Vi gräver alltid där vi står just nu, det är också därför som alla Killingproduktioner skiljer sig från varandra så mycket.

Spelar in nytt

Nu är det också klart att han ska regissera Björn Gustafssons dvd som släpps senare i år.

– Samarbetet med Björn går bra. Vi sitter och jobbar fram idéer tillsammans just nu. Inspelningarna ligger i faggorna, men det börjar bli ont om tid. Det måste gå fort eftersom dvd:n ska släppas till jul. Han har inte så mycket i arkivet heller, han är ju nyfödd, så vi måste spela in nytt material, säger Robert Gustafsson.

”Humor är allvarligt”

Trots kaoset är han sansad. Metodisk. Humor är ett jobb – inget att skratta åt.

– Humor är allvarligt för mig. Man måste ta det seriöst om man ska bli framgångsrik. Men att komiker är tråkiga privat ... Ja, jag går ju inte upp och drar skämt på dop. Men en läkare slentrianopererar inte på sin fru hemma på kvällarna.

Kan det slå över? Att komiker anstränger sig extra hårt för att inte uppfattas som spralliga privat?

– Absolut. Men det är en missuppfattning att jag är blyg. Jag uppfattas som tyst eftersom jag observerar mycket. Samlar material. Jag ser mig inte ens som en komiker, jag är mer en skådespelare med egna karaktärer.

– Men många förväntar sig att jag ska dra vitsar, en del skrattar bara de ser mig.

Det måste vara det bästa betyget man kan få som komiker?

– Ja, jag har lärt mig det där. Men det är som när jag träffade Börje Salming, jag trodde att han skulle vara jättetuff. Men han stod bara där och lekte med en massa barn.

FAKTA

Namn: Robert Gustafsson. Ålder: 43 år. Familj: Fru och två barn. Bor: Stockholm. Inkomst: 1 441 566 (2007 års taxering).