Blomkvist – på bild

Michael Nyqvist som Stieg Larssons hjälte

1 av 5 | Foto: Carolina Byrmo
möte på tak Aftonbladet var med när Mikael Blomkvist möter säkerhetschefen Dragan (Michalis Koutsogiannakis) i en bil uppe på ett tak mitt i Stockholm. ”Jag är nästan lite rädd för att tycka för bra om rollen”, säger Michael Nyqvist.
NÖJE

Miljontals bokläsare väntar och längtar.

Aftonbladet har besökt inspelningen av den andra filmen efter Stieg Larssons Millennium-trilogi.

– Tre filmer. Man ältar in rollen. Det har blivit på liv och död, lika intensivt som Kay Pollak-filmen, säger Michael Nyqvist, 47.

Han spelar Mikael Blomkvist, journalisten som gör storslagna avslöjanden som sätter hans eget liv på spel. Den andra huvudpersonen Lisbeth Salander – ung, tunn, strulig, tatuerad och piercad datahacker – spelas av Noomi Rapace, 28.

Hon är en så ovanlig hjältinna, att till och med den internationella (främst franska) pressen står i kö för att få komma till Stockholm och träffa henne.

Alla får nobben. Hennes utseende ska förbli en hemlighet så länge som möjligt.

Tittar på brottar-Ara

Scenen Aftonbladet följer spelas in på taket till P-huset nära varuhuset NK i Stockholm. Ett kort möte i en bil mellan Mikael Blomkvist och Lisbeth Salanders chef Dragan Armanskij. Michalis Koutsogiannakis, 48, mest känd från tv-serien ”Det nya landet” och nu på Helsingborgs Stadsteater, har en rätt sorgfri inställning till rollen:

– Mina arbetsdagar är lagom utspridda. Jag kommer hit och jobbar, träffar kompisar, går ut och tar en öl. Dragan är armenier, jag såg på OS, så jag har nog undermedvetet inspirerats lite av brottaren Ara Abrahamian och hans uppträdande där.

Drog över med tiden

För Michael Nyqvist har det blivit mer på liv och död, som när han gjorde Kay Pollak-filmen ”Så som i himmelen”. Även där blev det rejäla tidsöverdrag, på grund av höga ambitioner.

En kul poäng är att skådespelaren och huvudpersonen har så liknande namn, att Michael Nyqvist sagt fel under åtskilliga tagningar.

Mer allvarligt, är att ju längre de filmat, desto mer beundrar Nyqvist sin rollfigur.

– Jag är nästan lite rädd för att tycka för bra om rollen. Blomkvist är opompös, modig, helt skoningslös om någon är dum. Det finns ett vänsterlängt i hans moral som jag helt ställer upp på.

Snara om halsen

Det har varit jobbigt, även fysiskt. Som en scen där han tillbringade en halv dag med en snara runt halsen.

– Jag har fortfarande ont och gick till doktorn. Han tittade på mig som en s & m-dåre.

– Stieg Larssons böcker är rätt hejdlösa. Det är sorgligt att han inte finns mer. Jag hade gärna läst sju böcker till. Nu förstår jag dem som gjort samma roll i flera filmer.

FAKTA

Det här är Milleniumböckerna:

Stieg Larsson (1954–2004) hann skriva tre deckare om journalisten Mikael Blomkvist och datahackern Lisbeth Salander. Han dog i en hjärtattack innan den första boken ”Män som hatar kvinnor” kom ut 2005. Den har följts av ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes”. I Sverige har böckerna sålts i 2,7 miljoner exemplar. De kommer att publiceras i över 30 länder.

och filmerna...

”Män som hatar kvinnor” har biopremiär i Sverige 27 februari. Kommer senare i en tv-version på 2 x 90 minuter.

De båda andra böckerna blir båda tv-serier på 2 x 90 minuter, som först släpps på dvd innan visningarna i SVT. Budget för filmerna: 120 miljoner kronor.