Publiksuccé för ”Patrik 1,5”

Gustaf Skarsgård: Man spelar en människa, inte en bög

Foto: Lasse Allard
Klassiskt upplägg Gustaf Skarsgård och Torkel Pettersson spelar ett kärlekspar i ”Patrik 1,5”. ”Det är det mest klassiska romkomupplägget, bara det att man bytt ut tjejen mot en kille till”, säger Gustaf.
NÖJE

Sven och Göran är kärleksparet som orsakar publikrusning till biograferna. Nu får ”Patrik 1,5” premiär på ytterligare tio biografer.

– Det var genant att kyssa Torkel. Åtminstone under repetitionerna, säger Gustaf Skarsgård, 27, om de intima scenerna med Torkel Petersson, 39.

Nog kryllar det fortfarande av fördomar om homosexuella. Man kan bara se hur filmbranschen fungerar. Det tog åtta år från det att manuskriptet var färdigt, till att ”Brokeback mountain” med Heath Ledger och Jake Gyllenhaal som älskande cowboys till sist blev film. Det blev världssuccé och tre Oscars-statyetter.

Tveksam till ”bögfilm”

Inför premiären på Ella Lemhagens ”Patrik 1,5” om två medel-Svensson-bögar var en del biografägare i landsorten tveksamma till om publiken var redo för en ”bögfilm”. Men första helgen sågs filmen av nästan 30 000 och nu ska den visas på ännu fler biografer.

– En poäng med filmen är ju att det är det mest klassiska romkomupplägget, bara det att man bytt ut tjejen mot en kille till, säger Gustaf Skarsgård.

Han och Torkel Petersson är polare, känner varandra utan och innan, men tyckte båda det var lite genant när de skulle kyssa varandra. I alla fall första gångerna.

– När vi repeterade var det ju bara vi två och Ella som tittade på och då visste man ju inte riktigt hur långt man skulle gå. Men sedan när vi filmade var det inga problem. Och känslan av att vara kär, den har man ju haft.

Kämpade med rollen

– Hela tiden tänkte man ju att man spelar en människa, inte en bög. Att det var som i vilken kärleksfilm som helst. Fast vi pratade jättemycket ändå om att de var ... ja, bögar.

Med ”Ondskan”, ”Förortsungar” och ”Arn”-filmerna bakom sig, börjar Gustaf Skarsgård bli en av våra mest kända skådespelare.

Men om sitt privatliv är han förtegen och tänker så förbli.

– Ska folk känna igen mig ska det inte vara för vad de läst i en tidning, utan för vad jag har gjort.

FAKTA

Gustaf om...

... en minnesvärd filmresa med pappa Stellan:

– När han gjorde ”God afton, herr Wallenberg” i Ungern bodde vi tre månader i Budapest. Jag var nio år, det var häftigt med alla pansarvagnar och sådant. Och vi fick se muren falla från östsidan.

...konkurrensen inom familjen:

– Jag trodde att jag var ensam om att gå i pappas fotspår. Sedan började Alexander också att intressera sig, det var lite jobbigt. Nu är jag bara väldigt glad och stolt över hur bra han är i USA-serien ”Generation kill”.

Namn: Gustaf Skarsgård. Ålder: 27. Familj: Mamma, pappa, fem syskon. Bor: Stockholm. Inkomst: 581 261 kr (taxeringsåret 2007). Aktuell: På bio i ”Patrik 1,5” och ”Arn – Riket vid vägens slut”. På tv som 12-åring i ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” (SVT, lördagar). På Stockholms Stadsteater i ”Den allvarsamma leken”.