Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Lyckas ta Broadway till Sverige

  till The Producers

Det våras för Meltzer Komikern Christine Meltzer är utmärkt som den yppiga Ulla, skriver Jens Peterson. Men inte bara Meltzer lyser. Ola Forrsmeds assistent, Magnus Härenstams regissör, Claes Månssons pjäsförfattare, Claes Malmbergs teaterproducent och Kim Sulockis revisor imponerar också på Jens Peterson. Det våras för Meltzer Komikern Christine Meltzer är utmärkt som den yppiga Ulla, skriver Jens Peterson. Men inte bara Meltzer lyser. Ola Forrsmeds assistent, Magnus Härenstams regissör, Claes Månssons pjäsförfattare, Claes Malmbergs teaterproducent och Kim Sulockis revisor imponerar också på Jens Peterson. Foto: Peter Knutson

The Producers, Chinateatern Stockholm. Musikal i regi av Anders Aldgård, med bl a Claes Malmberg, Kim Sulocki och Christine Meltzer Lind.

Broadway på svenska. Går det?

Absolut. Mel Brooks uppkäftiga gamla intrig håller och får liv av utmärkta Claes Malmberg och Kim Sulocki.

Och en häftig Christine Meltzer som komiskt korkad svenska.

Filmen ”Det våras för Hitler” kom för 40 år sedan. Mel Brooks förvandlade själv den till framgångsrik musikal på Broadway. Samma handling, bitvis samma scener, förlängd med sånger. En oärlig teaterproducent (Malmberg) får besök av en revisor (Sulocki) med panikångest, som när han granskar det senaste fiaskot kommer på att man kan tjäna pengar på en flopp. De letar upp världens sämsta pjäs och New Yorks sämsta regissör.

Briljant översättning

De anställer också en blond svenska som pratar dålig engelska, men har ett gott hjärta och en kropp de dreglar över.

Christine Meltzer är utmärkt som yppiga Ulla. Calle Norén har gjort en briljant översättning av musikalen, och Meltzers aviga svenska är mycket underhållande.

En skruvad handling om cyniska okunniga teatermänniskor som gör vad som helst utan att bry sig om världen utanför. Ett dockskåp av karikatyrer. Revisorer, sexgalna svenskor, homosexuella teaterarbetare, gamla tyskar.

Fritt fram för överspel. Skratt till varje pris. Vid sidan av huvudpersonerna finns ett galleri galningar. Ola Forssmed slår något slags rekord som den über-fjolliga Carmen Ghia, assistent/älskare till Magnus Härenstams regissör i klänning. Två proffs som har kul när de sparrar.

Claes Månsson är fantastisk som den tyske pjäsförfattaren i hjälm.

Mossiga gayskämt

Själva musikalen i musikalen, den medvetet usla ”Det våras för Hitler”, känns fortfarande obehaglig. Mel Brooks provokation lever, även om en del gayskämt känns mossiga.

När jag såg musikalen på Broadway 2001 med Nathan Lane och Matthew Broderick imponerade de påkostade shownumren på den stora scenen. Det här gänget gör mycket med mindre resurser. Fyndiga dansnummer. Slösande många infall och ögongodis.

En orgie i smaklöshet, skickligt genomförd av proffs på varje post.

Broadway? Absolut.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet