Darin: Jag mådde piss

Popstjärnan om fortkörningen, tjejer, partyliv & nya skivan

1 av 4 | Foto: Magnus Sandberg
FÅR INSPIRATION – AV alla fester Darin är tillbaka i pojkrummet i Råcksta efter festnätter och mycket arbete i Berlin. Men Melodifestivalen är ingenting som lockar. ”Jag känner inte att det är min stil, jag gör en annan typ av musik”, säger han.
NÖJE

– Jag behövde ett break, säger Darin Zanyar.

Efter långa partynätter och hårt jobb i Berlin är han tillbaka i pojkrummet i Råcksta, med ett fjärde album på fickan.

Aftonbladet får som första tidning träffa den 21-åriga popstjärnan efter pausen från Sverige.

Han var ganska nere den dagen.

Darin Zanyar var på väg till Berlin i Tyskland, juli 2008, blev stoppad av polisen för fortkörning. Och körkortet rök.

– Jag mådde piss den dagen. När jag kom fram till Berlin ville jag ha kul och festa järnet. Så jag ringde mina dansare och sa: See you at the club. Jag kom hem klockan nio morgonen efter.

Uppmaningen blev sedan titeln på en av Darins nya hitar till hans fjärde album ”Flashback”, som släpps i Sverige i december. Sedan i Norden och delar av Europa.

Darin har två, nästintill oskrivna år i svensk media. Ja, bortsett från fortkörningen vill säga.

”En utmaning”

Det hade hunnit bli vår och året var 2006.

Pengarna Darin hunnit tjäna investerade han i instrument, musikprogram och i familjen Zanyar.

Andraplatsen i ”Idol 2004” hade lett till tre albumsläpp på två år och diverse prestigefulla musikpriser. Att Darin blev utsedd till den mest medialt exponerade artisten i Sverige kanske är det mest talande.

Sedan tystnad.

I alla fall i Sverige.

I stället höjde Darin rösten i Tyskland.

Det tog bara en vecka efter ett möte i Köln med skivbolaget EMI i Tyskland innan han blev signad.

Hans tredje album har nu släppts i flera länder i Mellaneuropa.

– Det var annorlunda, här i Sverige började det med ett tv-program, jag var redan känd innan jag släppte min musik, men i Tyskland fick jag börja från noll. Det var en utmaning, ingen visste vem jag var, säger Darin.

Genomslaget kom snabbt.

Efter att första singeln ”Insanity” släpptes från hans tredje album blev Darin ett återkommande inslag på de stora tyska tv-kanalerna och musikshowerna.

Det var bara en tidsfråga innan han lämnade pojkrummet i Råcksta och flyttade till en egen lägenhet i Berlin.

– Jag har många kompisar där nu. Jag började gå ut mycket. I Berlin kan man gå och käka klockan fem på natten om man så vill.

Den resterande tiden på dygnet fyllde Darin med att skriva låtar, som nu har producerats av bland andra världsproducenten RedOne, som jobbar med Michael Jackson.

– Det känns väldigt coolt att han jobbar med mina idoler, säger Darin.

Darin nämner det nyfunna partylivet i Berlin och Stockholm som en stor inspirationskälla.

Under ”Idol”-tiden gick du ut med att du inte drack alkohol. Gäller det fortfarande?

– Jag kan festdricka, inte för att supa och bli full, men dricka lite grann. Många minns mig från början när jag var 16 år, nu har jag växt upp, festar och har kul. Njuter av livet. Jag gillar Stockholms uteliv, bra musik, fina människor.

Fina brudar?

–Exakt, (skratt).

Fokuserar på musiken

Är du singel?

– Ja, jag var tillsammans med en tjej i Tyskland ett tag. Men nu är jag singel igen.

Längtar du efter ett förhållande?

– Det går upp och ner, ibland vill jag vara ifred samtidigt som det är skönt ibland att ha någon där. Men nu vill jag fokusera på min musik.

Är du väl påpassad ute på Stockholmsklubbarna?

– Det händer. Jag har med mig kompisar, ifall att det blir för mycket kan de hjälpa till. Om en tjej är för på har jag med mig polare som kan hjälpa mig. Det händer ganska ofta, men det är cool.

Så vad säger tjejerna?

– Ja ... du kanske förstår. Det är inget jag vill säga ... Klart det är smickrande, men jag faller inte för den typen av flirt, när en tjej är för på. Man vill inte att det ska bli för mycket.

Vilket är det värsta ryktet du hört om dig själv?

– Att jag var död.

Men Darin är högst levande.

Det kommer ni att märka.

FAKTA

Namn: Darin Zanyar. Ålder: 21. Bor: Råcksta. Familj: Mamma Ashti, pappa Shwan och storasyster Rosa. Inkomst: 958 500 kronor (taxeringsår 2006). Bolag: Darin Zanyar Entertainment 1 051 824 kronor (omsättning 2007), 2 013 046 kronor (omsättning 2006), samt ledamot i Dex music AB. Aktuell: Med albumet ”Flashback” den 3 december. Den 13 oktober släpps första singeln ”Breathing your love”.

Darin om...

... sin nya karriär som låtskrivare till andra artister:

– Det började med att andra artister hade gjort covers på mina låtar, som Leona Lewis och artister i Ryssland, Japan och Israel. Jag kände att jag borde skriva låtar till andra. Så blev jag uppringd av samma kille som signade Madonna till Warner och han sa att han älskade en låt jag har skrivit. Den blir nu nya amerikanska pojkbandet V Factorys första singel. Ganska många producenter har hört av sig.

... om att komma tillbaka till Sverige:

– Jag ser verkligen fram emot det. Det var ett tag sedan jag var här. Jag känner mig väldigt taggad. Jag behövde ett break, samtidigt som jag ville dela med mig av min musik till fler länder. Jag hade gjort så mycket här. Men jag har jobbat så hårt den senaste tiden. Det har varit tufft.

... hur stor han är i Thailand:

– Jag är jättestor i Thailand tydligen. Jag har släppt flera singlar, jag visste inte att jag var så stor förrän min kusin kom hem från Thailand och hade sett mig på tv, hört mig låt på radio i taxin. Det är coolt.

Hur var mötet med mig?

– Det kändes bekvämt. För att du var cool. Jag fick prata ganska mycket, har sagt det mesta. Det var en bra intervju.

Här finns Sveriges bästa Idol-bevakning!

De senaste nyheterna Analyser av Martin Söderström Webb-tv Rösta Tyck till om programmet i nya Idolsnack!

ARTIKELN HANDLAR OM