Lotta – guld värd för TV 4

Från 90 000 till 355 000 tittare – Aftonbladet hängde med backstage på Bingolotto-succén

1 av 4 | Foto: ROLF ANDERSSON
PUSS PÅ DIG ”Lotta Engberg är en fantastisk tjej. Hon gillar att busa och det smittar av sig”, säger kvällens huvudgäst Lasse Berghagen när han hälsar på Lotta med en kyss på munnen.
NÖJE

– Bingo! skriker någon i publiken.

– Det var väldans, fnittrar Lotta Engberg och ropar ut ”Ivar 23” kompad av husbandet.

Nöjesliv hälsade på ”Bingolotto” och fann samma gamla program.

Men ändå inte.

Maj 2008. 90 000 personer tittar på ”Bingolotto” och desperationen sprider sig på redaktionen.

– Folk hängde med huvudet, vi var deprimerade, säger Viktoria Nilsson, producent på ”Bingolotto”. Det är inget att hymla med. Det kändes skit. Vad fan gör vi för att vända det här? frågade vi oss.

Spola fram till september 2008. Över 355 000 tittar, lotterna säljer slut ute i landet och TV4 sänder ”Guldkvällen” på bästa sändningstid.

– Jag är vansinnigt glad. Det är fantastiskt roligt, säger Lotta Engberg där hon sitter backstage med en tallrik plockmat.

Klev in i krisen

Hon klev in när det var kris. Bingoberra var sedan länge utslängd genom bakdörren. Det krävdes något mer radikalt för att hitta tittare.

Lösningen blev en totalrenovering av programmet – både vad gäller innehåll och dekor.

– Vi har dödat många heliga kor. Lådorna kastades bort, utlottningarna togs bort och vi tog in en längre artistintervju i varje program, säger Viktoria Nilsson.

–?Men uppsvinget med tittarsiffrorna är definitivt en Lotta-effekt. Hon går rakt igenom rutan.

Lotta Engberg själv är med ödmjuk.

– Jag vet inte … Man känner alltid mer för programmet när man har varit med under utvecklingsprocessen. Det är som att skaffa barn. Det är roligare om man följer processen från början till slut, säger hon.

Kvällens huvudgäst ranglar plötsligt förbi. 1,96 centimeter lång får Lasse Berghagen böja halvt på ryggen när han hälsar på Lotta Engberg med en kyss på munnen.

”Lotta är genomgo”

– Lotta är en fantastiskt tjej, genomgo. Vi har jobbat mycket ihop och det jag gillar med henne är att man aldrig vet vad som händer. Lotta gillar att busa. Och det smittar av sig, säger Lasse Berghagen.

– Programmet har fått ett jättelyft med henne, hon är suverän. Precis som ”Allsång på Skansen” så är ”Bingolotto” väldigt folkligt och brett och hon gör det bra.

Publiken hänger på

Tre timmar senare sjunger de båda ”Sträck ut din hand” tillsammans i direktsändning. Publiken greppar händer och gungar i takt.

Frågetecknen kring ”Bingolottos” fall och återkomst är uträtade.

Bara en fråga är kvar i dunklet: Vad hände egentligen med Bingoberra?

– Han är död. Dräkten hänger hos Folkspel. Men han var väldigt tacksam eftersom han var en sådan symbol för programmet. Efter honom har programledarna tagit den rollen, prytt bingolotterna och blivit ett med programmet. Så på ett sätt kan man säga att Bingoberra har reinkarnerats i Lotta, säger Viktoria Nilsson och skrattar.