Dansbanden nobbar SVT

Artisterna väljer jobb framför Dansbandskampen

Foto: FERNANDOZ.SE, LARS SJÖGREN
PROGRAMMET BYTER NAMN Dansbanden Fernandoz (till vänster) och Black Jack har tackat nej till SVT:s ”Sveriges bästa dansband”. Lördagar, då programet ska sändas, är bandens största inkomstkällor. Nu byter SVT namn på showen – till ”Dansbandskampen”.
NÖJE

SVT byter namn på höstens största nöjessatsning. ”Sveriges bästa dansband” blir ”Dansbandskampen” bara veckor innan programmet har premiär.

– De har ju inte fått Sveriges bästa dansband att ställa upp så det är inte så konstigt, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson.

SVT presenterade höstens stora lördagsunderhållning redan i våras.

Peter Settman, 39, var tidigt klar som programledare för showen där tittarna efter nio veckor ska utse ”Sveriges bästa dansband”. Men i sista minuten har SVT bestämt sig för att byta namn på programmet.

– Vi kände att ”Sveriges bästa dansband” var för förknippat med andra saker, som skivor och festivaler. ”Dansbandskampen” är talande tycker vi och vi kommer ändå att använda Sveriges bästa dansband som underrubrik, säger Gunilla Nilars, 63, projektledare på SVT.

Ställer inte upp

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 63, ser namnbytet på ett annat sätt:

– De har ju inte fått Sveriges bästa dansband att ställa upp så det är inte så konstigt, säger han.

Programmet är en välkommen satsning säger flera i dansbandsbranschen som Aftonbladet pratat med. Men det finns ett problem. Det direktsänds på lördagskvällar, när de stora dansbanden i regel alltid är ute och spelar.

– Lördagar är de viktigaste jobbdagarna för dansband, säger Tony Ljungström, 45, gitarrist i Black Jack. Han menar att de flesta dansband inte har råd att avstå från sina helgspelningar.

Visar på fel dag

Det håller fler dansbandsmusiker med om.

– En lördag skulle gå att offra men blir man kvar hela programsäsongen blir det en stor ekonomisk förlust, säger Git Persson, 43, sångerska i Fernandoz som har tackat nej till att vara med i programmet.

Black Jack skulle inte heller kunna ställa upp.

– Vi mer etablerade band är nog tveksamma till att ställa in våra spelningar på helgerna. Det är pengar som måste rulla in, säger Ljungström.

Den beskrivningen ställer Gunilla Nilars inte upp på.

– Det är flera etablerade band som ställer upp i tävlingen och vi anser att vi kommer att kora Sveriges bästa dansband.