”Meg Ryan – ett katastrofmöte”

Parkinson berättar för Aftonbladet om intervjuerna med världsstjärnorna

1 av 11 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Sir Michael Parkinson har intervjuat nästan alla världens superkändisar i sin numera nedlagda tv-show. ”Vi flirtade med varandra på ett sätt som blev väldigt bra tv”, säger han om mötet med Shirley MacLaine.
NÖJE

Under mer än 25 år var Sir Michael Parkinson, 73, tv-intervjuernas mästare.

Han ångrar inte för en sekund att han lade ned sin pratshow för ett år sedan.

– Skönt att själv bli intervjuad i stället. Efter ett tv-program var jag så adrenalinfylld att jag skulle blivit skitfull av ett glas vin, säger han.

Världskändisarna har sedan 1971 stått i kö för att få vara med i hans klassiska pratshow ”Parkinson”, som blev ett sådant varumärke att många faktiskt inte vet vad han heter i förnamn.

– Så är det. Och ändå har jag numera två förnamn, Sir Michael, säger han och skrattar och berättar att det ÄR väldigt stort att bli adlad av drottningen om man har gjort den klassresa han har gjort, pappan var gruvarbetare.

Nu är han i Sverige som hedersgäst när Stora journalistpriset delas ut i kväll. Då ska han även intervjuas inför gästerna av Stina Lundberg Dabrowski och resultatet sänds i SVT på lördag.

Flirtade med Shirley

Och det är lätt att förstå hur han fått sina gäster så avslappnade. Efter tjugo minuter känner man sig nästan som polare med honom.

Hur förklarar du din framgång?

– Jag är helt enkelt ingen dålig journalist. Ställer rätt frågor, lyssnar på svaren, har förmågan att ändra inriktning på en intervju om gästen säger något oväntat. Det gäller att få folk att känna sig bekväma trots alla tv-kameror och lampor.

Parkinson har massor av skrönor att berätta om sina gäster. Allt från de misslyckade intervjuerna (”Meg Ryan, det blev ett katastrofalt möte”) till de lyckade (”Shirley MacLaine, vi flirtade med varandra på ett sätt som blev väldigt bra tv”).

Trött på nya chefer

Har du blivit kompis med några av dina gäster?

– Komikern och skådespelaren Billy Connolly, vi är nära vänner.

Något du ångrar?

– Andra gången Clint Eastwood var gäst. Efteråt sa han: ”Jag vet du gillar jazz. Min son Kyle spelar i London med sitt band. Ska vi inte gå ut och äta middag och sedan lyssna på honom”. Och jag hör mig själv säga ”jag är ledsen, jag är för trött” och så ser jag min frus blick. Efteråt sa hon: ”Jag trodde inte mina öron när du sa så där”. Hon är en stor ”Clintan”-fan. Men vårt 50-åriga äktenskap överlevde det också...

Varför slutade du med tv-showen?

– Officiellt för att jag gjort det så länge. Sanningen är att jag var trött på nya chefer, nya idéer, nya ungdomsinriktade målgrupper.

FAKTA

Sir Michael Parkinson får välja bland sina gäster, levande eller döda, till en privat helkväll:

– Två komiker, Robin Williams och Brian Connolly. En spirituell talare, Stephen Fry. Det låter hemskt att säga, men... några sexiga, kloka kvinnor vill man ju ha med också, som Shirley MacLaine, Renée Zellweger och Sandra Bullock. Och så får Oscar Peterson klinka på pianot.

– Muhammad Ali var en bra gäst i tv. George Best. Jag har följt hans uppgång och fall, jag skrev hans biografi. Men jag tvivlar på att någon av dem hade passat in i detta sällskap.

Namn: Michael Parkinson.

Ålder: 73.

Familj: Hustru, tre vuxna barn, åtta barnbarn.

Bor: Strax utanför London.

Aktuell: Har just släppt sin självbiografi på engelska. Hedersgäst när Stora journalistpriset delas ut i Stockholm i kväll. Ägnas en temakväll i SVT på lördag.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM