Nu skimrar det om Scotts igen

Läs Mikael Nystås krönika om Dansbandskampen

NÖJE

Vidare för femte och sjätte veckan. Med bara två deltävlingar kvar blir det allt svårare att rubba storfavoriterna Larz Kristerz och Scotts.

Men i går var jag inte lika besviken över resultatet.

Det har börjat skimra om Scotts igen. Men Larz Kristerz är inte öppna för utveckling på samma sätt utan fortsatte att harva ackord – tills de fick lägga vantarna på ”I love Europe”, höjde tempot och kryddade med dragspel och en nytänd Peter Larsson med skönt röstlik Christer Sjögren-voice. Då blev Larz Kristerz angelägna igen. Snart kommer nog även Thomas Deutgen att förnya sina löften med orkestern.

Det är ett lite förbisett faktum att de tre jurymedlemmarna kommer att välja ut varsin joker bland de utröstade banden. I går kväll gick SVT ut med ett pressmeddelande för att lyfta fram detta faktum. Jokrarna får ett wild card till finalen, och i gårdagens program avslöjade Magnus Carlsson, Anna Mourou och Thomas Deutgen sina favoriter så här långt: Highlights, CC & Lee och Bengt Hennings. Med tre så olika jurypersonligheter finns chansen att alla besvikna tittare får återse just sin favorit. Själv hoppas jag just nu att jokrarna blir Highlights, Goodtimers och Face-84 – men en sådan utgång kan jag förmodligen till åtminstone två tredjedelar se mig om i stjärnorna efter.

När Peter Settman säger i rutan att det är oerhört jämnt mellan tvåan och trean tror jag att han menar Larz Kristerz och Jannez – och att Jannez var nära att slå ut Larz Kristerz. Jag tror att Scotts sitter betydligt säkrare, för att låna lite terminologi från ”Idol” i grannkanalen.

En hjärtekrossande ”Right here waiting” och en drivet rockig ”Fröken Fräken” med en liten höjning som bonus. Nu har de fått alla Sven-Ingvars-låtar på klassikerlistan, och i går fick vi höra den hittills bästa tolkningen. Thore Skogman log brett i sin himmel när Fröken Fräken i ett slag blev 45 år yngre.

Scotts börjar alltmer visa sina vinnarskallar – och med gårdagens insats har det till och med börjat osa slutseger om Lidköpingsbandet. Scotts kan ta hem hela ”Dansbandskampen”.

Kom ihåg var ni läste det först.

FAKTA

Veckans...

... ergonomitips: Stefan Nykvist i Larz Kristerz borde förlänga benen på sin keyboard så slipper han stå dubbelvikt och spela.

... scenkläder: Dött lopp mellan Jannez lila kostymer och Martinez-Lillans cerise klänning och svarta jacka med glitter.

... Christer Sjögren: Peter Larsson i Larz Kristerz.

... mest hjärtslitande: Jannez sorg efter omkomne basisten.