TV4 - passa på och anställ Palm

1 av 3
NÖJE

Jag har haft några av mina bästa fyllor tillsammans med Rapports nyhetsuppläsare Rikard Palm. Ni vet, sådana där kvällar då man sitter hemma med några kompisar och ska gå ut, men har så trevligt att man helt enkelt struntar i det. Man blir kvar i hemmet och öppnar några flaskor vin till. Det brukar alltid vara tack vare Palm det blir på det där sättet. Vi kan sitta i timmar på Youtube och titta på hans lustigheter. Som den gången då han intervjuade en japansk kvinna över telefon om en jordbävning (earth quake) och under den långa intervjun använde han genomgående ordet “earth cake” till den alltmer förvirrade människan. Hon förstod ingenting och till slut insåg Palm sitt fel och rättade sig själv: “Earth shake!”

Eller den gången då han skulle göra en elegant överlämning till vädret eller något, men ljuvligt förvirrat sa: “Snart blir det annat. Jag har faktiskt ingen aning om vad... Men någonting blir det.” Eller den gången då han trots tio tappra försök helt enkelt inte kunde uttala namnet “Penelope Cruz”.

Som vi har skrattat åt den här fantastiska mannen. Rikard Palm är inte bara Sveriges bästa nyhetsuppläsare. Han är också den roligaste. Det är få personer på den här planeten som kan kombinera detta yrke med humor på samma sätt som Rikard Palm. Det är rättvist att kalla honom ett unikum.

Så i veckan går SVT ut med nyheten att Rikard Palm ska avpolletteras. Han förpassas till nattskiftet på samma sätt som de gömde undan Claes Elfsberg för något år sedan. Palm själv sa sig vara “förtvivlad” över beskedet. Jag vet att det är rättvist att säga att vi är väldigt många svenskar som är jämbördigt förtvivlade. Och bedrövade. Rikard Palms popularitet bland den yngre generationen går inte att överskatta. Ta en titt på Youtube någon gång. Rikard Palms klipp har setts av miljontals människor. Ingen annan nyhetsuppläsare kommer ens i närheten av Palms popularitet på nätet. Han är helt enorm. Älskad, kultförklarad och dyrkad på sina håll.

TV4 sparkade Filip och Fredrik för fem år sedan eller så. Det var det största enskilda misstaget i den kanalens historia. De sotar för det än. Jag kan tänka mig att beslutet att peta Rikard Palm på sikt kommer att innebära jämförbar skada för SVT.

Kanalen hade en nyhetsuppläsare som faktiskt lockade unga människor, inte bara till kanalen utan också till något så “vuxet” som nyheter. De hade alla chanser att dels säkra återväxten för kanalen och dels vara stolta över att de gjorde något rent samhällsförbättrande när de fick kidsen att slå sig ner framför nyheterna. Det är väl “public service” eller vad de nu kallar det.

Att flytta på Palm är så ofattbart idiotiskt att jag får hög puls jag bara tänker på det. Det liksom flimrar för mig, jag blir yr och måste sätta mig ner. Så förbannad blir jag. Det finns en inkompetens på SVT som brett ut sig länge, men det här är ett beslut som är rent generande. Och jag funderar på vad som kan ligga bakom. Svaret är naturligtvis att de inte har en aning om hans popularitet. SVT-cheferna, äldre medelålders män och kvinnor, tittar inte på Youtube. De vet inte ens vad Youtube är för nåt konstigt, internettigt, nymodigt. De har bara avlägset hört talas om “bloggar”. SVT-cheferna har inte “örat mot asfalten”, direkt.

När de petade Rikard Palm reagerade hela Sverige. Facebook-användare startade “Rädda Rikard”-grupper. Den här tidningen och “Den där andra tidningen”, startade upprop. Och hela blogg-Sverige reagerade med raseri. Jag är helt övertygad om att de medelålders männen och kvinnorna på SVT blev chockade. Oj då. Den där Palm var tydligen poppis.

Möjligen inser de sitt misstag och tar tillbaka honom. Men jag skulle bli gladare om TV4 skulle visa sig på den alerta sidan och chockanställde honom. Men det är klart – TV4 sparkade Filip och Fredrik och då har man ju inte direkt heller “örat mot asfalten”.