Den klassiska soulerans finaste stund

Markus Larsson och mattias Odhner-Larsson rankar världens 24 bästa jullåtar

1 av 2
”Everyday will be like a holiday” är en av Bells viktigaste låtar.
NÖJE

13

William Bell

Everyday will be like a holiday (1967)

Låtskrivaren och artisten William Bell var kanske en av de viktigaste doldisarna i soulimperiet Stax/Volt i Memphis. Genom tidiga inspelningar som ”You don’t miss your water” från 1961 hjälpte han att designa bolagets världsberömda sound. Det som alltid utgick från husbandet Booker T & The MG’s och som bygger på att svart gospel och vit country sätter sig ner bredvid varandra i kyrkbänken.

Everyday will be like a holiday” kan vara det yttersta beviset på att julinspelningar inte alls behöver vara vänsterhandsjobb för att tjäna snabba cash. Med facit i hand är balladen tvärtom en av Bells viktigaste låtar. Ett år senare återanvände han gitarren, blåset och stora delar av melodin i oförglömliga ”I forgot to be your lover”.

Ingen glömmer

”I forgot to be your lover” är en soulballad för alla årstider. Kanske den klassiska soulerans finaste stund. Den kan förändra en människas liv och musiksmak på drygt två minuter. Ingen glömmer när de hörde den första gången. Och hiphopgenerationen kan aldrig sluta att sampla balladens stråkar.

Fröet till Bells absoluta mästerverk finns i ”Everyday will be like a holiday”. Nånstans mellan tamburinen och den perfekta stämsången.

ARTIKELN HANDLAR OM