Så här är det att komma hem till jul

Markus Larsson & mattias Odhner-Larsson rankar världens 24 bästa jullåtar

1 av 2 | Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
Det är bara Jonathan Richman som kan skriva så här självklara melodier.
NÖJE

11

Jonathan Richman

City vs country (1995)

Att fira jul handlar ofta om att åka hem till en stad som man en gång lämnade.

Kanske för att man var tvungen, för att man inte stod ut med sin omgivning eller för att jobben fanns nån annanstans.

Både jag och min bror har gjort den resan. Både jag och min bror slits också mellan storstadens brus och småstadens tystnad. Vi vill ha både och. Vi vill ha Kiruna och Stockholm samtidigt. Men vi kommer nog alltid att befinna oss mitt emellan. Vilket ofta resulterar i en rotlös känsla.

Att komma hem kommer aldrig kännas som en schlager. Inte för oss. Att komma hem vid jul känns snarare som att lyssna på Jonathan Richmans ”City vs country”.

Balladen är hämtad från albumet ”You must ask the heart”, en skiva där världens rödaste romantik kolliderar med en svärta som får kol att kännas som en färgexplosion. Bara Richmans covers på Bette Midlers ”The rose”, Sam Cookes ”Nothing can change this love” och Tom Waits ”The heart of Saturday night” är värda att tatuera in på huden.

Men när ”City vs country” börjar tystnar allt annat. Låten är släkt med 50-talets mest oskuldsfulla doowop-inspelningar. Det låter som att kören är inspelad under julottan.

Det är bara Jonathan Richman som kan skriva så här självklara melodier. Det är bara Jonathan Richman som kan beskriva mänskliga konflikter med lika få och enkla ord.

Dragkampen mellan stad och land har nog aldrig beskrivits vackrare eller varmare än här.