”När jag fick rollen blev jag lite skraj”

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
”Nu är målet att nå en nivå där jag får direkta erbjudanden och kan bo där jag vill, till exempel med familjen hemma i Stockholm”, säger Alexander Skarsgård.
NÖJE

NEW YORK. Om någon kunnat nicka instämmande till Marit Bergmans feel good- hit ”This is the year” under 2008 är det Alexander Skarsgård.

Efter”Generation kill” och ”True blood” spelar han nu in filmen ”13” med bland andra Ray Liotta och 50 Cent.

– Det är såklart jävligt skönt att det lossnat. Men jag har hela tiden trott på min begåvning, säger han när Nöjesbladet möter honom i New York.

Egentligen började väl Alexander Skarsgårds liv gå i samklang med ”This is the year” redan 2007.

Det var då han bärgade rollen som befälet Brad ”The Iceman” Colbert i HBO-serien ”Generation kill” och också åkte till Afrika för en nästan årslång inspelning.

Men det var i år det realistiska, påträngande dramat om en marinkårspluton på uppdrag i Irak sändes – och blev en succé.

”Otroligt stolt”

– Jag hade väldigt höga förväntningar och de infriades. Jag är otroligt stolt över ”Generation kill”, säger han under en sen frukost på ett stökigt fik i Soho på södra Manhattan.

Inspelningen var dock ingen enkel tango för den 32-årige stockholmaren.

– Dels skulle jag vara stenhård marinkårssoldat, dels amerikan. Och så hade jag den bärande rollen. Jag hade ju aldrig gjort något sånt innan, säger han.

Upp till bevis

– Det var nervöst. Medan de höll på att tillsätta rollerna tänkte jag inte så mycket på det, då var jag tvungen att ha självförtroende. Men när jag väl landade jobbet blev jag lite skraj. Plötsligt hade jag en budget på 500 millar på mina axlar, då var det upp till bevis.

– Fast jag var exalterad också. Det är ju därför jag varit här i fyra år, för att få en sån möjlighet som jag fick.

Att spela vampyr i ”True blood” – också den ett HBO-projekt – tycks vara mindre komplicerat.

Befriande Fabio-peruk

– ”Generation Kill” är det som ligger närmast hjärtat av allt jag gjort, jag älskar det projektet, men att efter i ett går gått runt i kamouflage-kläder och varit den här lakoniske, torre marinkårssoldaten så var det otroligt befriande att få dra på sig Fabio-peruken och spela ut, ler Skarsgård.

– ”Generation Kill” var extremt dokumentärt och torrt och äkta, medan ”True blood” är ... mycket sexigare, med soundtracks och låtar och Cliffhangers och kärlek. Jag kan ta ut svängarna mycket mer. Det är såklart en förmån jobba med de kontrasterna.

”Gillade manuset”

Och nu knyts det skarsgårdska året alltså ihop med ”13” – en re-make av en fransk film om en samling cyniska miljardärer som satsar pengar på rysk roulette.

– Jag har en liten roll, men jag gillade manuset och eftersom det gick att klämma in innan vi börjar spela in andra säsongen av ”True blood” tackade jag ja, jag kände jag att det här var en film jag ville vara med i.

Såna val kan han göra nu, Alexander.

Det är belöningen för fyra års slit i ett Hollywood som för alla andra än de största stjärnorna i princip bara utgörs av en oändlig lång rad möten och auditions och besvikelser.

– Det är såklart jävligt skönt att det lossnat, men jag var faktiskt aldrig särskilt stressad, menar han.

”Som en pyramid”

– Jag har hela tiden trott på min begåvning och känt att det förr eller senare kommer ett projekt som är rätt för mig.

Det projektet kom och nu ... ja, vad händer nu?

– Tillvaron har förändrats en del. Den här världen är ju uppbyggd som en pyramid och jag har tagit ett steg uppåt. Jag måste inte bevisa vad jag kan längre. Nu är målet att nå en nivå där jag får direkta erbjudanden och kan bo där jag vill, till exempel med familjen hemma i Stockholm. Eller var som helst.

Det låter som ett en viss Marit Bergman-hit kan komma att utgöra soundtracket till fler år i Alexander Skarsgårds liv.

FAKTA

Rollen som blåst blond modell i amerikanska komedisuccén ”Zoolander” 2001 var ingen engångsföreteelse.

Alexander Skarsgård, 32, har under 2008 på allvar börjat lägga Hollywood för sina fötter.

I HBO-serien ”Generation kill” höll han huvudet kallt som sergeant Brad ”The Iceman” Colbert och i Alan Balls hyllade ”True blood” spelar han blodtörstig vampyr.

Det är en ny Skarsgård in town.

Årets ...

... cd: Jag tycker Glasvegas-plattan är jävligt bra.

... film: ”Låt den rätte komma in”.

... läsning: ”The Brief Wondrous Life of Oscar Wao” av Junot Díaz.

... tv: Jag har inte sett så mycket tv, men jag kollar ”Mad men” ibland. Det är bra.

... konsert: Jag såg Vampire Weekend förra veckan, det var jävligt bra.

... ögonblick: Det var nog i början av året, i en taxi på väg från Arlanda hem till Söder efter att jag hade varit i Afrika på inspelning i ett år. Det var en riktig pissdag. Du vet, en plusgrad. Snöblandat regn. Taxichaffisen satt och klagade över att han inte sett solen på tre månader. Och i baksätet var jag så jäääävla lycklig. Jag tyckte varenda liten grej var fantastisk. Bara att se Ica Maxi var underbart. Registreringsskylten på en gammal Saab fick mig att gråta. Otroligt starkt ... jag blir så jävla hemmakär när jag kommer hem ...

Namn: Alexander Skarsgård. Ålder: 32. Yrke: Skådespelare. Bor: Los Angeles. Familj: Pappa Stellan Skarsgård, mamma My, fyra bröder och en syster. Även bror Gustaf Skarsgård är skådespelare. Inkomst: 35 800 (inkomstår 2007). Aktuell: Har roller i serien ”Generation Kill”, som vampyr i tv-serien ”True Blood”. Spelar just nu in filmen ”13” med bland andra Ray Liotta och 50 Cent.