Shake må vara bäst men Scotts vinner

1 av 2
NÖJE

Allt talar för att Scotts vinner ”Dansbandskampen” i kväll.

Inte för att de är Sveriges bästa dansband, utan för att de gynnats av ett regelverk som slog fel från start.

Men det är Shake som är startfältets bästa band.

”Dansbandskampens” två stora överlevare – Scotts och Larz Kristerz – tävlar i kväll för nionde respektive åttonde raka veckan. Det är ingen vågad gissning att någon av dessa två står som slutsegrare när sista kuvertet är sprättat.

Själva tävlingsmomentet kommer därför att bli lika ospännande som vanligt.

41 000 tittare gav Jannez den sista finalbiljetten, men jag tror inte att det räcker för att vara något allvarligt hot mot Scotts.

Rimligen borde det sammantaget vara många fler som någon gång under hösten lagt en röst på Lidköpingsbandet än som nu vid ett enstaka tillfälle röstat fram de tunnhåriga gossarna i Jannez till final.

Min favorit i kvällens startfält är Shake – ett ungt band från Timrå som gått från klarhet till klarhet under det senaste året och verkligen förstått vad det innebär att sätta personlig prägel på dansbandsgenren.

Det är jag inte ensam om att tycka.

Även om resultatet verkar enkelt att förutspå kommer finalisterna att ge sitt yttersta, och vi kommer att få höra en hel del nyskriven musik. De fyra band som går vidare efter kvällens första omgång ska nämligen spela varsin helt ny låt, skriven av några av våra främsta schlager- och dansbandskompositörer.

Nöjesbladet har tjuvlyssnat på de nya sångerna, men vilket band som framför respektive låt är förstås topphemligt. Fast det går ändå att höra ungefär vem kompositörerna haft i åtanke när de skrivit.

Bland låtskrivarna märks schlagerkungar som Thomas G:son, Torgny Söderberg och Monica Forsberg, men även genredebuterande namn som popprinsessan Linda Sundblad. ”I djupet av mitt hjärta” är en riktigt smörig Jan Johansen-ballad av Dan Attlerud och Thomas Thörnholm – och det är självklart den hjärtekrossarballad som ska ta Scotts högst upp på prispallen. Larz Kristerz tippar jag får göra Mats Ymtells och Christian Antblads finurliga Bo Kaspers-visa ”Carina” med visselmellanspel.

Linda Sundblads ”Lady” är den mest moderna av de sex nya låtarna. Det är en kaxig och maskinell låt med ett futuristiskt driv, och jag kan tänka mig att vi får höra den med CC & Lee i kväll.

Men manuset är redan skrivet och vinnarpokalen har redan ”Scotts” ingraverat på plaketten.

Jag har gärna fel.

Michael Nystås