– Den ångesten unnar jag ingen

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
”Det är det modigaste jag gjort”, säger Sissela Kyle om sin enkvinnasshow ”Dina dagar är räknade” som skulle bli 12 föreställningar men nu är uppe i 45.
NÖJE

En ålderskris blev grunden till succén.

Sissela Kyle, 51, sa upp sig från en hyllad musikal för att göra en egen show.

Det senaste året har varit ett av de bästa i hennes liv – trots all dödsångest.

– Jag fick panik och blev skiträdd. Det har varit så tufft, säger hon.

Sissela Kyle sitter redan på kaféet med sin dotter Martina, 21, och äter lunch.

Innan intervjun ens har börjat ringer telefonen ett par gånger. Sonen Hjalmar, 17, ska till tandläkaren och hittar inte dit.

Sissela Kyle ger direktiv och bollar mammarollen med sin nya på scen – som sig själv.

– Med den här föreställningen kan jag styra mycket mer över min egen tid. Min son har till exempel premiär med sin teater en dag när jag skulle ha haft en föreställning. Men det datumet hade vi inte gått ut med ännu så jag kunde ställa in den.

Tid är något Sissela Kyle funderat mycket över det senaste året.

Och döden.

– Döden är ett avstamp. Jag fick en grym aha-upplevelse när jag fyllde 50. Jag kom på att livet är ändligt och att döden även angår mig. Och jag kände att jag inte fått någon information om detta, säger hon.

Sedan kommer en utläggning med miner och roliga gester för att verkligen gestalta hur förvånad hon blev över detta faktum.

– Så jag slutade i ”Singin’ in the rain”. Inte pang-på-nu-ska-jag-dö -och-säger-upp-mig men jag fick en stark känsla av att tiden rann ifrån mig och det fanns så mycket kvar som jag ville göra.

”Jag kunde inte sova”

Ur den upplevelsen föddes idén till den självbiografiska succéföreställningen ”Dina dagar är räknade”. En liten egotripp på ålderns höst som funnits på idéstadiet länge och tog över ett år att planera.

– Förutom Guldbaggen är det väl vad jag har gjort i år. Dagen efter Filmgalan var annonsen i tidningen första gången. Den ångesten unnar jag ingen. Jag kunde inte sova, ingenting, det var förfärligt.

Hon beskriver det som svår prestationsångest.

– Folk började ju köpa biljetter men till vadå? Det fanns ju ingenting ännu. Bara en massa idéer men steget därifrån till en två timmars föreställning är ganska stort. Det här är det modigaste jag har gjort. Mycket för att det är mitt namn bara.

Allvarligare i yngre år

I showen blandar Sissela Kyle anekdoter ur sitt liv i en lyckad blandning av humor och allvar.

– Jag är ganska allvarlig och ganska rolig så showen fick bli både och. Med åren uppskattar jag mer att få skratta och ha roligt ett tag. Det tyckte jag inte var helt skönt som ung. Då tyckte jag man skulle vara mer allvarlig hela tiden.

Alla som varit och sett Sissela Kyles show håller nog med om att detta är en kvinna i otroligt bra form. Hon springer sex kilometer tre gånger i veckan ute vid Hellasgården i Nacka med sina väninnor.

– Nu har jag även börjat vinterbada. Det är så skönt. Vi badar nakna faktiskt. Jag vet inte hur ”hot” och spännande det kan vara. Sådär, va?

Mellan motionsrundorna sjunger hon i en kör med bland andra Lennart Jähkel, dricker bubbel i sin champagneklubb, läser böcker eller sitter och stirrar framför sig.

Långa stunder och ofta.

Men mest umgås hon med barnen mellan föreställningarna – och kärleken Per Naroskin som hon träffade för tre år sedan genom ”Spanarna” i P1.

– Vi spanade in varandra kan man säga. Sedan började vi prata på ett kalas.

Sissela Kyle skilde sig för tio år sedan och har inga planer på att gifta sig igen. Per kallar hon fortfarande ”sin kille”.

– Så fånigt va? (skratt) Jag är otroligt glad för det att det blev någon jag känner så mycket gemenskap med. Jag har ju träffat lite andra killar här och där efter skilsmässan och inte levt i celibat. Men jag visste inte att jag skulle träffa någon som jag skulle känna mig så nära. Jag som tänker på mig själv som en ensam människa.

Firar jul på Kuba

Men Sissela Kyle är långtifrån ensam. Närmast väntar julfirande på Kuba med barnen och en väninna med familj. Sedan fortsätter föreställningen till Lund och Göteborg innan det är dags för Stockholm igen.

– Tänk, jag som trodde det bara skulle bli 12 föreställningar och nu är vi uppe i 45. Jag är så otroligt glad.

Showen har hyllats av en enad kritikerkår men Sissela Kyle minns framförallt en recension.

– Jag fick ju jättefina recensioner. Det var fyra plus och hyllningar i alla tidningar utom i Dagens Nyheter. Jane Magnusson som skrev den förstod ingenting. Jag kan vakna i bland och tänka: vilken tur att världen inte är befolkad av Jane Magnussons för då skulle jag vara grymt missförstådd.

FAKTA

Sissela Kyle har skämt bort oss med att alltid vara en av Sveriges roligaste. På upprepade Guldbaggar har hon visat att hon är en svensk Billy Crystal och lyft en annars dyster gala. Hon skulle förmodligen kunna programleda vad som helst om hon ville.

Trots höga förväntningar lyckades hon ändå uppfylla och övertrumfa med sin ensamshow ”Dina dagar är räknade”. Rolig javisst, men också klok och allvarlig, en suverän uppvisning av en mångsidig scenkonstnär.

Årets ...

... bok: Noréns ”En dramatikers dagbok.

... film: ”Låt den rätte komma in”.

... tv-program: ”Mia & Klara”. Jag skrev faktiskt ett brev till dem när de gjorde ”Roll on” vilket jag är väldigt glad för i dag. Att jag gjorde det liksom innan de blev stora.

... konsertupplevelse: Robyn på Moderna muséet.

... föreställning: Min egen. What can I say?

... personliga höjdpunkt: Att min föreställning hade premiär och jag var där.

Namn: Sissela Kyle. Ålder: 51. Yrke: Komiker och skådespelerska. Familj: Barnen Hjalmar, 17, och Martina, 21. Pojkvännen Per Naroskin. Bor: Södermalm i Stockholm. Inkomst: 1 048 300 kr i senaste taxering. Aktuell: Med showen ”Dina dagar är räknade” på Rival i Stockholm. Forstätter i Göteborg och Lund efter årsskiftet.