Uppgivet julkort från prostituerad

Markus Larsson och mattias Odhner-Larsson rankar världens 24 bästa jullåtar

Neko Case.
NÖJE

20

Neko Case

”Christmas card from a hooker in Minneapolis” (2000)

Markus och Mattias.

I stället för traditionell julmusik går det givetvis lika bra att lyssna på helvetet den 24 december.

”Christmas card from a hooker in Minneapolis” är ett brev från en prostituerad kvinna till en person som heter Charley. Hon berättar att hon är gravid, att hon gift sig med en man som spelar trombon och att mannen ifråga tänker uppfostra hennes barn som om det var hans eget.

Hon skriver att hon har slutat dricka och knarka. Hon skriver att hon fortfarande har kvar den där skivan med Little Anthony And The Imperials, men att någon snott hennes vinylspelare. Hon försökte flytta hem till Omaha, men alla hon kände var döda eller satt i fängelse. Hon skriver att hon är tillbaka i Minneapolis igen. Och den här gången tänker hon nog stanna.

”Christmas card from a hooker i Minneapolis” skrevs och spelades in av Tom Waits. Men till skillnad från Waits version blir Neko Cases cover aldrig teatralisk, bara vacker och resignerad. Hon sjunger om varenda katastrof med uppgiven röst och en orgel som enda sällskap.

Brevet slutar med en bekännelse. Kvinnan har ingen man och han spelar inte trombon. Hon behöver pengar för att betala en advokat. Och hon kommer förmodligen att bli villkorligt frigiven runt Alla hjärtans dag.