Herngren på djupt vatten

”Den absolut jobbigaste inspelningen jag gjort”

1 av 3 | Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
Måns Herngren håller premiärnerverna i styr trots att han satt sprätt på 24 miljoner kronor under inspelningen av ”Allt flyter”. ”Med så många skådisar och allt runt omkring, då rullar pengarna”, säger han.
NÖJE

Svensk film promenerar långsamt mot en dyster framtid, påstås det.

Men hos bioaktuella regissören Måns Herngren är självförtroendet intakt.

– Alla filmer jag gjort har gått bra ekonomiskt, säger han.

Måns Herngren, 43, befinner sig ute på djupt vatten.

Med spenderarbyxorna långt upp över midjan har han sjösatt sitt hittills dyraste filmprojekt – en komedi om konstsim och medelålders män iklädda badmössor och Speedokalsonger.

En klart vågad satsning, enligt honom själv.

Och budgeten? Hiskeliga 24 miljoner kronor.

– Jag tyckte det lät mycket i början, och tänkte att det bara var att gasa och köra nu. Men med så många skådisar varje dag, all undervattningsfilmning, att vara i en simhall och allt runtomkring, då rullar pengarna.

– I en simhall var vi till exempel tvungna att fylla bassängen och installera ett reningsverk själva, säger Herngren.

Varken reningsverk, 24 miljoner kronor eller juldagspremiär är dock detaljer som långt ifrån sätter press på den självsäkre regissören.

”Har aldrig bommat”

– Det här är min sjätte eller sjunde långfilm och alla filmer jag gjort har gått bra ekonomiskt. Jag har aldrig gjort något som bommat. Och jag kan känna att om den här filmen absolut inte fungerar så är de inte kört att jag får göra en film igen. Jag tycker själv att jag har gjort en bra film.

Under ytan är ”Allt flyter” en dramakomedi av klassiskt Herngrenskt snitt.

Stora portioner humor, inslag av relationer, och skruvad, manlig gemenskap utgör en röd linje genom filmen.

Men vägen fram till premiären har varit allt annat än okomplicerad. Filmteamet har kämpat med både invecklade bassängtrick och envisa tyskar som försökte porta Herngren från en OS-bassäng i landet.

Gillade inhoppen

– Ja, det har varit den absolut jobbigaste och svåraste inspelningen som jag gett mig in i någonsin. I den här filmen fanns det inga enkla dagar. Det var alltid: Åh nej, i morgon är det den dagen. Visst, det är lätt att skriva en scen, men att sen göra de där jävla scenerna...

För skådespelaren Måns Herngren sträcker sig den egna insatsen i ”Allt flyter” till några inhopp som utfyllnad i bassängen.

– Det har verkligen varit kul och de gånger som jag inte behövt hoppa in har jag tänkt ”fan då”, säger han.

Senast han gjorde en filmroll var i ”Varannan vecka” 2006.

Sean Connery väntade

Suget finns dock alltjämt i periferin, menar Herngren och berättar om en dag på 80-talet då skådespelarkarriären stod vid ett vägskäl.

På ena sidan väntade legendaren Sean Connery i egenskap av motsspelare – på den andra väntade en nervös svensk amatör vid namn Måns Herngren.

Stämmer det att du tackade nej till rollen?

– Jag provfilmade för rollen som Christian Slater fick i ”Rosens namn”. Men det var inte så att jag tackade nej. Jag provspelade ett par gånger... men fick inte rollen.

FAKTA

Måns om:

...Hollywooddrömmarna som regissör:

– Jag kan mycket väl tänka mig att de ringer och vill köpa remakerättigheterna till ”Allt flyter”. Men är jag upptagen med något annat får någon annan gärna göra den filmen.

...hur han dock nobbade Hollywood en gång i tiden:

– Jag och Hannes Holm var där efter ”Klassfesten” (2002) och det var några producenter som sa: ”We really want you to do this movie”, och man trodde att de menade det. Men det är som när de säger ”Let’s have lunch”, det är något de bara säger. Så vi åkte därifrån och kände väl att flytta dit och tröska runt i fem år innan man får göra något, nä, då är det roligare att vara i Sverige och göra film.

...om varför han har dåligt samvete gentemot sin lillebror, skådespelaren Felix Herngren:

– När vi gjorde tv-serien ”S*M*A*S*H” (1990) hade jag jobbat med tv ett par år och Felix var med som skådis då, och jag sa bara: Ställ dig där, gå dit, säg så, härma mig – jag var ett asshole, liksom. Det har jag alltid haft dåligt samvete för och vi har pratat om det mycket efteråt.

...om när han, till slut, lyckades få in filmteamet på en OS-arena i Tyskland:

– Det är ett öppet bad för människor som badar. Läktarna har inte renoverats sen det byggdes 1936, i princip, och det var avstängt för folk och de fick kalla dit ingenjörer som kollade hållfastigheten och massor med grejer.

– Det tyska teamet frågade: Hur fan har ni fått tillstånd att filma här? Alla hade tidigare varit involverade i tyska filmer som hade fått nej, men vi fick göra det om vi var klara innan lunch. Vi började när solen gick upp klockan fem.

Gift med Kajsa Bergqvist

Namn: Måns Herngren.

Ålder: 43.

Familj: Gift med Kajsa Bergqvist. Tidigare gift med Lena Philipsson som han har barnen Noa och Saga med.

Bor: Stockholm.

Yrke: Regissör, manusförfattare och skådespelare.

Aktuell: Med filmen ”Allt flyter” som har premiär i dag, på juldagen.