– Jag var orolig att mista barnet

Nicole Kidman om den tuffa inspelningen, familjen & graviditeten

1 av 5 | Foto: PETER KRAMER/AP
Nicole Kidman fick reda på att hon var gravid under inspelningen av bioaktuella ”Australia”. Och nu har stjärnan trappat ner på filmandet. ”Det senaste året har jag lärt mig att laga mat och fixat till mitt hem. Det låter kanske tråkigt men det har varit mysigt”, säger Kidman till Nöjesbladet.
NÖJE

NEW YORK. Mitt under inspelningen av hyllningsfilmen till hemlandet fick Nicole Kidman drömbeskedet:

Du är gravid.

I en exklusiv intervju med Nöjesbladet berättar skådespelerskan om julens storfilm, ”Australia”, motspelaren Hugh Jackman, livet på landet med countrysångaren Keith Urban och sin reaktion över havandeskapet.

– Jag blev så glad att jag ville skrika ut det över hela världen, säger Kidman.

När vi träffas på Ritz-Carlton på Manhattan befinner sig lilla Sunday Rose med sin pappa i en lägenhet några kvarter bort.

– Hon lekte med en Fisher Price-docka när jag gick. Jag vet att jag är patetisk, men jag saknar henne något ofattbart.

Fem månader har passerat sedan dottern kom till världen. Av de drygt 15 kilo som Nicole Kidman uppger att hon la på sig under graviditeten syns inte ett spår.

– Jag gick bara upp i vikt på slutet. Och jag tränade yoga hela tiden.

Hon var i form redan innan – efter att ha värmt upp med att driva boskap under inspelningen av Baz Luhrmanns ”Australia”, med svensk biopremiär i går på juldagen.

Handlingen kretsar kring en brittisk aristokrat som under andra världskriget beger sig till Australien för att rädda den gård hon ärvt.

”Jag dröp av svett”

Kidmans reaktion blev densamma som rollfigurens då hon anlände till Norra territoriet.

– Det var fruktansvärt hett, mer än 35 grader. Jag förstod inte alls charmen utan oroade mig bara över hur länge jag skulle tvingas stanna kvar.

– Men det var som folk säger om Afrika. Det växte sig starkare för varje dag som gick. 

Inspelningen blev betydligt jobbigare än när hon samarbetade med regissören Baz Luhrmann i ”Moulin Rouge!”

– Jag fick lära mig rida som en man, handskas med piska och driva boskap. Om kvällarna dröp jag av svett och var helt täckt i damm. Men jag älskade det.

Drev du verkligen boskap?

– Om! Först var jag livrädd. Vet du hur stora tjurar är? Men jag hade inget annat val än att kasta mig in i det.

Både hon och Hugh Jackman knäcktes av hettan.

– Det var uppe i Kunenara. Vi bar kläder av ull, handskar och hatt. Hugh svimmade först. Sen tuppade jag av. 

Hon skrattar lätt.

– Jag är fortfarande lite nöjd över att det var han som förlorade medvetandet före mig. Det gjorde honom till veklingen.

Luhrmann specialskrev rollen för dig. Hur reagerade han när du mitt under inspelningen berättade att du var gravid?

– Vi satt framför en brasa och jag sa de ord jag drömt om att få säga så länge. Jag ville skrika ut det men jag viskade eftersom jag ville att han skulle få veta det först. Han blev så glad för min skull.

Påverkade det den utdragna inspelningen?

– Tack och lov hade vi gjort de fysiskt mest krävande delarna i början. Helt klart blev jag försiktigare. Jag var ju gravid under de sista två månaderna och oroade mig över att mista barnet.

– Efter inspelningen reste jag till Nashville och gjorde nästan ingenting.

Var du nervös inför förlossningen?

– Jag hade min yngre syster, Antonia. Hon har fött fyra barn och blev min klippa.

”Hon liknar sin pappa”

Frågar man Nicole Kidman om dottern känns det som om hon kan prata i timmar. Hon berättar att dottern just lärt sig vända sig i vaggan, le och skratta.

– Hon liknar sin pappa. Tyvärr har hon min hudfärg. Jag hoppades att hon skulle bli mörkare i hyn. Något strandliv lär inte bli aktuellt för henne.

Det var aldrig givet att det skulle hålla mellan Kidman och Keith Urban. Tre månader efter parets vigsel började han att dricka igen. Månaden därpå la han in sig på avvänjning.

Kidman stöttade honom under hela krisen.

– Vi var båda villiga att flytta berg för att få det att fungera, säger hon.

– Nu försöker vi vara tillsammans så mycket som möjligt. Man måste vattna kärleken för att den ska blomstra.

”Vi samlas runt pianot”

Ni har 16 hektar i Nashville. Hur lever ni?

– Enkelt. På helgerna går vi till någons hus, som Ronnie Dunn från Brooks and Dunn. Vi brukar samlas runt pianot. Någon spelar gitarr och sjunger.

– Efter att tillvaron kretsat kring skådespelare är det skönt att umgås med musiker. Jag älskar att sitta tyst i bakgrunden och bara nynna med.

I andra intervjuer har du sagt att du inte tänker filma mer. Menar du allvar?

– Jag påstår inte att jag aldrig mer kommer att arbeta. Men jag har inte det där brinnande intresset längre. Jag är nöjd vad som än händer.

Vad ska du göra i stället?

– Kanske skriva och producera. Det senaste året har jag lärt mig att laga mat och fixat till mitt hem. Det låter kanske tråkigt men det har varit mysigt.

Allvarligt?…?

– Det är så det känns just nu. Jag är 41. Jag är mycket, mycket lycklig över att vara i Tennessee med min bebis och min make.

FAKTA

Det här är Nicole

Namn: Nicole Kidman.
Ålder: 41.
Född: Av australiensiska föräldrar på Hawaii den 20 juni 1967.
Yrke: Skådespelerska.
Bor: Lägenhet i New York och Sydney. Gårdar i Nashville och norra Australien.
Familj: Maken Keith Urban, 41. Dottern Sunday Rose. Från äktenskapet med Tom Cruise (1990–2001) har hon adoptivbarnen Isabella, 15, och Connor, 13.
Genombrott: ”Lugnt vatten” 1989.
Kända filmer: ”Days of thunder” 1990, ”Till varje pris” 1995, ”Batman forever” 1995, ”Eyes wide shut” 1999, ”Moulin Rouge!” 2001, ”Timmarna” 2002, ”Åter till Cold mountain” 2003.
Aktuell: Med ”Australia”, svensk premiär i går. Filmen återförenar Kidman med regissören från ”Moulin Rouge!”, Baz Luhrmann.