– Det hårdaste året någonsin

Foto: Thomas Johansson
Håkan Hellströms 2008 var ett splittrat år. ”Musikaliskt sett har det varit väldigt bra, men det har definitivt varit ett av de tuffaste åren privat”, säger han.
NÖJE

Göteborg Triumfen på Scandinavium, succésommaren och hyllade ”Försent för Edelweiss”.

Allt har varit ett sätt för Håkan Hellström att överleva.

– 2008 har varit jävligt tufft privat. Musiken är det som har hållit mig uppe.

Håkan på Scandinavium.

Hotell Eggers, Göteborg. Håkan Hellström slirar berusad fram genom korridoren, kraschar i en säng, strippas av sina kläder och faller i ett vattenfyllt badkar.

Åtta år senare och den skyldige är tillbaka på brottsplatsen.

– ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” var min första video. Vi festade på riktigt och jag minns att Jonas Game stod och hoppade i sängen, säger Håkan Hellström.

Han har just klarat av 2008. Succéåret – men också året som varit den svåraste utmaningen för honom hittills.

”Skönt att få spela”

 – 2008 har varit upp och ner, det har varit ett märkligt år på jävligt många sätt. Musikaliskt sett har det varit väldigt bra, men det har definitivt varit ett av de tuffaste åren privat. Det hårdaste för mig någonsin. Så det har varit skönt att få spela för folk och ändå få de ljusglimtar man fick i sommar. Det kan man leva på ett tag.

Kan du berätta något om vad som hänt?

– Jag vill inte hänga ut saker för mycket. Men samtidigt vill jag inte ljuga och säga att det varit ett fantastiskt år när jag verkligen inte tycker det. Jag kan bara säga att det varit jävligt tufft. Det är många saker som dragit ner mig djupare än något annat tidigare.

”Sång i en buss på villovägar 2007” är favoriten på ”Försent för Edelweiss”.

– Ja, jag satt och funderade: vad har varit bäst i mitt liv? Jo, när vi satt i bussen i Brasilien och skumpade fram och min son Sigge sov i famnen. Och jag skrev ner de här fraserna. Den stunden kan ha varit höjdpunkten i mitt liv. Det är väldigt korta stunder man känner ren lycka, oftast bara några sekunder, sen är det bara vardag och tristess. Men i bland upplever man den enorma frihetskänslan och det gjorde jag där.

Vad har varit årets mirakel för dig?

– Årets mirakel var när min son Julius föddes. Det håller jag närmast hjärtat av det som hänt i år. Att sätta ett barn till världen är det största man kan åstadkomma. Jag rekommenderar det varmt. Och själva förlossningen är mäktig. Jag var helt borta i huvudet. Det var en enorm kick.

Bra att tvivla

Musikaliskt sett har 2008 gått som på räls, tvivlar du någonsin på dig själv?

– Jag tvivlade aldrig på skivan. Men man tvivlar jättemycket på saker och ting i kreativa yrken, jag vet inte hur musiken blir om den är helt osårbar, om människan uppfattar sig som bäst i världen. Jag tror att man mår bra av både tro och tvivel.

FAKTA

Nöjesbladet har utsett årets hetaste svenskar

Popåret 2008 handlade om konserter, konserter och konserter. Livescenen har aldrig varit större. Och passande nog har Håkan Hellström aldrig varit bättre. Med ny skiva och ett fantastiskt band i ryggen gjorde han konserter som blev minnen för livet. Publiken exploderade ikapp med musiken i stad efter stad. Och andra artister blev så tagna att de skrev låtar om det svenska 2000-talets störste liveartist.

Det här är Håkan

Namn: Håkan Hellström.

Ålder: 34 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Natalie Davet, 29, och sönerna Sigge och Julius.

Inkomst: 860 700 kronor (taxering 2008).

Årets ...

... tv-program:

– Musikbyrån är bra. Och Fredrik och Filips program är alltid roliga, så de försöker jag titta på. Nu senast såg jag ”Boston tea party”.

... bok:

– Pluras ”Den stora landsvägen” och ”Bound for glory” av Woody Guthrie.

... skiva:

– Glasvegas skiva är helt enorm, fantastisk tycker jag. Och Franska trions skiva ”Sings and plays the blues” är knäckande bra.

... höjdpunkt:

– Vi spelade på Scandinavium i april. Först trodde jag det skulle låta illa i en hockeyhall, men vi gjorde det ändå för att ha något att berätta för barnen. Men det visade sig bli den musikaliskt bästa spelningen också. Det var som att spela i ett vardagsrum för våra kompisar. Jag kan stå i vartenda gathörn i den här stan och peka ut ett ställe där jag har spelat. Men inte där, så det var speciellt att få göra det.

... nästa års turné:

– Jag sköt upp halva vinterturnén. I oktober gjorde vi de sista spelningarna på Cirkus. Det blev för mycket. Jag skulle ha barn och tänkte inte på hur mycket det kräver. Jag tog mig vatten över huvudet och var tvungen att skjuta upp det. Jag blir oftast överentusiastisk. Nu fortsätter i slutet av januari istället, då gör vi 16 klubbspelningar.”

Tidigare på listan:

5. Sanna Nielsen

6. Charlotte Perrelli

7. Carina Berg

8. Tomas Alfredson

9. Sissela Kyle

10. Alexander Skarsgård