– De bästa filmerna har fått flest nomineringar

Nöjesbladets filmrecensent Jens Peterson om Guldbagge- nomineringarna

NÖJE

De tre filmerna ”Maria Larssons eviga ögonblick”, ”De ofrivilliga” och ”Låt den rätte komma in” dominerar årets Guldbagge- nomineringar.

Helt rätt, tycker Nöjesbladets filmrecensent Jens Peterson.

– En snabbgissning är att ”Maria Larssons eviga ögonblick” får flest baggar, säger han till aftonbladet.se.

Vad tycker du om årets nomineringar?

– Jag tycker att det är bra nomineringar, det är några filmer som stått ut särskilt mycket och de har ju också fått flest nomineringar.

Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick” nomineras i samtliga möjliga kategorier. Är filmen värd så många nomineringar?

– Ja, den är värd många, så det tycker jag.

Vilka filmer saknar du på listan?

– De tre som har fått flest nomineringar (”Maria Larssons eviga ögonblick”, ”De ofrivilliga” och ”Låt den rätte komma in”) är de tre som jag skulle ha nominerat också. Sen har de ju uppmärksammat bra filmer som ”Varg”, ”Rallybrudar” och ”Patrik 1,5”. Jag är lite förvånad att ”Ping-pongkungen” inte fått någon nominering, men jag hade själv inte gett den en. Det finns några skådespelarnomineringar jag skulle gjort annorlunda. Jag tycker till exempel att Eva Röse är väldigt bra i ”Rallybrudar”, men det är hård konkurrens i den kategorin.

Hur skulle du själv ha resonerat om du satt i juryn?

– Jag hade nominerat likadant, och jag hade fördelat nomineringarna mellan de här tre filmerna, ”Maria Larssons eviga ögonblick”, ”De ofrivilliga” och ”Låt den rätte komma in”.

Vilken film eller skådis är årets bubblare?

– Ingen av filmerna är någon bubblare. Lite överraskande att Cecilia Milocco nominerades till bästa kvinnliga huvudroll.

Vilken film vinner flest Guldbaggar i slutändan – och varför?

– Jag vet faktiskt inte, för nu är det ju en annan process som sätter i gång, där en samlad jury sätter sig ner och diskuterar. Jag tror att juryn kommer att fördela guldbaggarna mellan de här tre (ovan nämnda) filmerna. Men en snabbgissning är att ”Maria Larssons eviga ögonblick” får flest.

Vilken film borde vinna flest Guldbaggar?

– Jag tycker faktiskt att det vore roligt om alla de här tre filmerna får åtminstone någon bagge var.

Kritikerna kallar 2008 för ”ett starkt svenskt filmår”. Ändå är det relativt få filmer som slåss om guldbaggarna. Vad beror det på?

– Jag tycker inte att det är någon motsättning i det. Vissa år är det svårt att få ihop en lista på fem bra filmer och här är det sju långfilmer som har fått nomineringar. Plus dokumentärerna. Det tycker jag är ganska mycket.