”Det blev mycket fest och brudar”

Nu har Markoolio bytt ut spriten mot samboliv – på lördag debuterar han i Melodifestivalen

1 av 3 | Foto: HENRIC LINDSTEN
NÖJE

På lördag tävlar Markoolio för första gången i Melodifestivalen.

Numera är fester, kändisliv och brudar utbytta mot samboliv, de egna företagen och längtan efter en familj för Marko Lehtosalo, 34.

– Jag började tjäna pengar och fick så snygga brudar som tidigare aldrig tittat på en. Fick gå före i kön, allt det där du vet. Det känns som jag tappade mig själv, säger han.

Markoolio slog igenom med singeln ”Sommar och sol” för snart elva år sedan. Nu debuterar han som artist i Melodifestivalen.

– Jag har inte haft rätt låt tidigare för jag har inte velat vara där med en vanlig Markoolio-låt. Nu hade vi en ballad som kändes bra så jag ringde Christer Björkman för att kolla om det fanns någon jokerplats. När han hade lyssnat på den sa han ja, berättar Marko Lehtosalo.

I dag driver han flera företag, bland annat en nattklubb på Gotland, två kaféer i Stockholm – och är delägare i ett pokerföretag som har värderats till miljoner. Trots finanskrisen har Marko inte förlorat några kännbara summor på aktier.

– Jag har nästan inga. Det finns lite mexikanska oljeaktier som jag förlorat hundratusen på. Alla pengar jag tjänat har jag pumpat in i nattklubben och mina kaféer, säger Marko.

På lördag debuterar han alltså i Melodifestivalen med balladen ”Kärlekssång från mig”, en lugn låt, ”fast med Markoolio-text” som han själv säger.

Problem att stå still

– Visst har mycket förändrats. Jag kanske inte kan se mig stå på scenen och köra min dans ”the running man” när jag är 50 år. Men jag tänker ju inte överge humorn helt. Det är så folk känner mig. Sen har jag haft lite problem med att jag måste stå still när vi repat ”Kärlekssång från mig”.

Även privat har en hel del förändrats. Han har nyligen fyllt 34 år och är sedan en tid sambo med kärleken och personliga tränaren Jessica Westergård, 26.

I dag bor de med hundarna Nisse och Hugo i en lyxvilla på 185 kvadratmeter på Värmdö, där bara tomten kostade 4.5 miljoner kronor.

Marko berättar om tiden när han precis slagit igenom, då han festade för mycket.

– Jag började tjäna pengar och fick så snygga brudar som tidigare aldrig tittat på en. Fick gå före i kön, allt det där. Det känns som jag tappade mig själv under ett par, tre år.

Marko minns tillfället då allt vände. Det var en kväll på kändiskrogen Café Opera. Han hade beställt in ytterligare några flaskor sprit vid ett vip-bord.

– Jag började titta på vilka som satt vid mitt bord och tänkte, varför sitter inte mina barndomskamrater här? Där fick jag ett wake-up call. Efter det tog jag mig i kragen.

Numera går den mesta tiden åt till att sköta företagen och sambolivet – även om Melodifestivalen är i fullt fokus just nu.

– Det är mer detox som gäller. Jag tränar och lever hälsosamt, jag har inte behov för det andra längre. Jag sätter mig hellre med hundarna och pimplar på isen, berättar Marko.

Skulle ha rensat fisk

Och efter att ha träffat rätt på tjejfronten så längtar han nu efter barn.

– Att få barn där jag bor i dag är en dröm. Man kan åka skridskor på isen, åka och fiska på sommaren. Det är ett fantastiskt ställe för ett barn att växa upp på, till skillnad mot där jag själv växte upp.

Han ser fortfarande sig själv som den där förortskillen som egentligen skulle ha åkt till Norge och rensat fisk för brödfödan.

– Ibland när jag kommer hem till mitt hus så undrar jag vems det är. Min polare Filip brukar hälsa på och tittar ibland ut på min strand och frågar mig vad det var som hände. Jag gick ju plåtslagarlinjen ett år och hoppade av, så egentligen skulle jag inte vara här.

FAKTA

Detta är Marko

Namn: Marko Lehtosalo. Ålder: 34. Yrke: Egen företagare och artist. Bor: Villa på Värmdö utanför Stockholm. Familj: Sambo med Jessica Westergård, 26, och hundarna Nisse och Hugo. Inkomst: 1 390 000 (taxeringsåret 2007). Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen på lördag.