Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Skämtet var så genialt smaklöst

    Flygplanet gör sin sista gir ut mot startbanan och jag sluter mina ögon och väntar på trycket i maggropen och så ljudet från jetmotor ett och två, ett ursinnigt vrål, som om de där motorerna kämpade för hela sin existens. Jag är fullständigt livrädd, som alltid när jag flyger.

Farten ökar och snart lyfter vi och hjärtat slår och jag mumlar “nej, nej, nej” för mig själv och plötsligt känner jag hur en hand slinker in i min. Jag öppnar ögonen och ser att det är Malin Berghagens hand. “Det här kommer att gå bra”, säger hon. Hon har sett min rädsla och ger mig stöd.

Jag och Malin har aldrig träffats, men där och då är hon den vackraste, vänaste, vänligaste person jag träffat. Därför känns det, vaskamansäga, lite paradoxalt att jag om två timmar planerar att titta henne i ögonen och säga: “Jag kan förstå varför Tommy Nilsson dumpade dig, för vem fan vill vara delaktig i brottet att sprida Lasse Berghagens gener vidare?”

Vi ska nämligen båda delta i samma roastingprogram av Sanna Bråding. Malin är där som hennes vän, jag är där som elak komiker.

Backstage, någon timme senare. Deltagarna förbereder sig. Peter Wahlbeck sitter i ett hörn och drar en kam genom sitt hår. Mårten Andersson har sjunkit ner i en soffgrupp och studerar sitt manus. Thomas Järvheden vandrar fram och tillbaka i korridoren och slår sig på kinderna som en höjdhoppare inför mycket viktigt hopp. Alla är spända och nervösa, men värst av alla är Anders Johansson från duon Anders & Måns. Han är förhistoriskt nervös. Han slickar sig hela tiden om munnen, påminner om något djur jag sett på Discovery. Han skakar, när han dricker kaffe får jag en impuls att hjälpa honom. Jag frågar hur det är med honom och han svarar ”inge bra, inge bra” och så begraver han händerna i ansiktet.

Sanna Bråding kommer in och vi döljer våra elaka manus och kramar henne. Hon fyller år idag, dessutom, och producenten kommer in med tårta. “Nu är det bara för dig att snorta ut ljusen, och så äter vi”, säger Mårten och det tyckte jag var förfärligt roligt, så jag fnissar. Vi äter tårtan i fullständig tystnad. Peter Wahlbeck berättar högt att han kommer att leverera något helt enastående skämt om Lennie Norman. Något om att Lennie var så glad att vara med i ”Släng dig i brunnen”, för då kunde han lägga till ”färg-teve” på sin meritlista. Järvheden skrattar. Det gör inte Mårten Andersson. ”Det är mitt skämt”, säger han tyst. Wahlbeck spänner ögonen i Mårten. ”Nej. Det är mitt skämt”, väser han. Och så blir det tyst och obehagligt. ”Nej. Mitt.” De tittar hatiskt mot varandra.  

Det är som i filmer, sekunden innan någon ger den andra en dansk skalle och sen flyger barstolarna. De avbryts av studiomannen – plats på scen!

Mårten inleder. Han säger att jag ser ut som ”en omvänd kentaur” – en människokropp med ett hästhuvud. Järvheden säger att Mårten legat med så många tjejer att han blivit immun mot könssjukdomar. Om man injicerar ebola i Mårtens ollon, så dör ebola. Så går Anders upp. Lilla asplövet. Han vänder sig mot Malin och säger: ”Du delar en hel del erfarenheter med ganska många svenska kända män. Du har ju också varit i Lill-Babs fitta.” Det går ett sus genom komiker och publik. Jag skulle vilja beskriva det som ett tyst kaos, ett osynligt tumult. Berghagen blir alldeles perplex och Anders likaså. Det är så smaklöst att det inte finns ord att beskriva det. Och fullständigt genialt.

Det blir min tur. Jag spänner blicken i Malin, men så kommer jag att tänka på hennes vänliga hand där på planet. Jag klarar det inte. Jag avstår. Malin går upp. Hon säger att hon har hört att jag haft en svår barndom – tandfén ville inte ge några pengar för mina tänder. Det är roligt. Jag skrattar högt. Kanske lite för högt. Kanske lite för länge.

Efteråt i taxin. Tystnad och flackande blickar deltagarna emellan. Som efter förbjuden sex. Vi tycker fortfarande om varandra, jag och Malin. Men jag håller inte hennes hand när vi lyfter med planet tillbaka till Stockholm.  

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet