– Sverige var coolast

Metallicas Kirk Hammett om succéerna – och den mörka tiden

1 av 5 | Foto: Foto: AP
Metallicas gitarrister Kirk Hammett och James Hetfield sida vid sida. I morgon och på söndag spelar de i Globen.
NÖJE

På 80-talet var Sverige ”det coolaste stället på jorden”.

Sen mötte Metallica döden utanför Ljungby.

Kirk Hammett, 46, har aldrig varit tillbaka på platsen där hans vän och kollega Cliff Burton omkom.

– Om vi åker ut dit kommer det att vara väldigt lågmält, en stund som bara är till för oss, säger han i en exklusiv intervju med Nöjesbladet.

När världens största hårdrocksband ställer sig på Globens scen i kväll är det ännu ett kapitel i en lång, pågående kärlekssaga.

Få länder älskar Metallica så mycket som Sverige. Och kärleken är besvarad: när året är slut kommer de ha gjort 19 spelningar i vårt kungarike sedan 1984.

Gitarristen Kirk Hammett, 46, gräver djupt i minnesbanken när han ska sammanfatta vad Sverige har betytt för honom och de andra i bandet.

– Sverige uppskattade och stöttade Metallica redan från början, redan från mitten av 80-talet, säger han på telefon från Nottingham där bandet ska spela senare på kvällen.

”Helt chockade”

– Jag minns när vi gjorde vår första spelning hos er (Göta Lejon, Stockholm, 1984). Vi var helt chockade över hur många det var som kände till oss redan då. Jag minns att vi gick ut i publiken efter spelningen och skrev autografer till nästan alla som var där, vi satte upp bord och allting. Vi tyckte Sverige var det coolaste stället på jorden, berättar han.

Sen blir han tyst i några sekunder, när minnet av en smärtsam händelse gör sig påmint.

– Vi har ju gått igenom mörka tider i Sverige också, med Cliffs bortgång. Men vi har aldrig låtit den händelsen svärta ner hur vi ser på landet i stort, för det hade inte med Sverige att göra, säger han till slut.

Körde av vägen

Den 27 september 1986 är ett datum som står skrivet med svarta bokstäver i varje Metallica-älskares hjärta. Basisten Cliff Burton, 24, dödades när bandets turnébuss körde av vägen utanför småländska Ljungby.

För tre år sedan reste några svenska fans en minnessten vid platsen för Burtons bortgång. Ingen i bandet har återvänt till olycksplatsen, men Kirk Hammett säger att de vill göra det.

Jublar över Slipknot

– Vi känner till minnesstenen, och jag har sett bilder på den. Någon gång ska vi ta oss ut dit. Men det där är ett känsligt ämne för oss i bandet. Om vi åker ut dit kommer det att vara väldigt lågmält, en stund som bara är till för oss. Vi kommer inte att vilja ha en massa press där, säger han.

De som missar helgens spelningar får en till chans den 18 juli. Då invaderar Metallica Hultsfred med den egenkomponerade hårdrocksfestivalen Sonisphere. Alla band är inte klara än, men Kirk hyllar de som hittills tackat ja:

– Jag är så glad att Slipknot, Lamb of God och Mastodon är med. Jag älskar de banden. Den nya Slipknot-skivan är fucking great, och Lamb of Gods senaste är otrolig. Med Sonisphere vill vi sätta ihop ett bra paket, hitta en bra blandning av riktigt bra metalband. Showen ska vara representativ för hur tillståndet ser ut för metal 2009, säger han.

Sen börjar Kirk Hammett skratta förtjust:

– Jag menar, come on! Få åka på turné och kolla på Slipknot varje kväll ... det är den coolaste grejen i världen!

FAKTA

kirk hammet ...

... om hur han ser på bandets

utskällda 90-talsperiod:

– Jag pratade med Lars (Ulrich, trummor) häromdagen och han lyssnar mycket på ”Re-Load” just nu. Han spelade upp några låtar för mig, jag hade inte hört dem på jättelänge. Det var en ”wow”-känsla. ”Load” (1996) och ”Re-Load” (1997) är definitivt inte lika råa och aggressiva som ”...and Justice for all” (1988) eller ”Kill ´em all” (1983), men de funkar om man ser vår historia ur ett helhetsperspektiv. De är mer sofistikerade, det var något som vi kände att vi behövde utforska för att komma dit vi är i dag.

... om att spela de nya låtarna från ”Death magnetic” live:

– De behöver inte skämmas bredvid våra gamla grejer. Gigen tappar inte i intensitet när vi lirar dem, tvärtom. Enda problemet är att fansen vill ha mer av ”Death Magnetic”. Vi spelar redan fem-sex låtar per kväll, men alla säger bara ”mera, mera!” Men vi kommer att köra alla låtarna live, förr eller senare.

... om att vara småbarnsförälder på turné:

– Jag har två söner. En är två och ett halvt, den andra bara åtta månader gammal. När jag är med familjen är det som att jag laddar mina batterier, jag är så lyck

lig då. Men mina barn är för små för att det ska funka att ta med dem på turné. Som tur är finns det Skype!

... om att inte tröttna på

bandets gamla klassiker:

– Vi har en så pass stor katalog av låtar att vi kan blanda när vi spelar live. Vi behöver inte köra ”Fade to black” varje kväll, om vi vill ha en ballad kan vi slänga in ”(Welcome home) sanitarium” eller ”Bleeding me” eller nåt. Ibland arrangerar vi om vissa låtar och ibland spelar jag ett helt annorlunda solo. Det känns skönt att kunna göra vad vi vill med våra gamla låtar, det var ju vi som skrev dem.

... om stämningen i bandet:

– Vi har fortfarande kul ihop, vi är fortfarande vänner. Relationerna inom bandet har inte varit så här starka sen 80-talet. Att vi fick med Rob (Trujillo, bas) i bandet har verkligen hjälpt oss. Han är en så positiv kille, och hans attityd smittar av sig på oss andra.

egen ranch

Namn: Kirk Lee Hammett.

Ålder: 46.

Bor: Ranch utanför

San Francisco, USA.

Yrke: Gitarrist i Metallica.

Familj: Gift med Lani sedan 1998. Har två små barn, Angel Ray, 2, och Vincenzo, åtta månader.

Aktuell: Spelar i Globen

i morgon och på söndag.