Björn: Nu ska jag lugna mig

Efter dvd-släppet – nu är schemat äntligen tomt

1 av 2 | Foto: Ola Axman
NÖJE

Succéåret är över och Björn Gustafsson gör bokslut med både dvd-släpp och långfilmsdebut.

Härnäst på schemat – absolut ingenting.

– Nu ska jag lugna ner mig, säger han.

När Nöjesbladet träffar Björn Gustafsson sitter han i en soffa på Berns i Stockholm för att bevittna sin egen dvd-releasefest. Lokalen är inredd med avklädda, muskulösa helkroppsporträtt på honom själv, hängandes i luften, och besökarna minglar och äter till väl vald musik.

– Jag har valt musiken själv, det är min iPod-playlist. Lyssna på det här, det är det bästa Kent någonsin har gjort, säger Björn.

På ytan kan situationen tolkas som storhetsvansinne.

Men givetvis, och som alltid med Björn, finns det en tanke bakom.

– Det här är det roligaste jag har fått göra, att få hänga upp de här tavlorna. Förstår du hur absurt det är? Det är ett ironiskt storhetsvansinne. Svår humor, som Peter Wahlbeck skulle säga.

Med fyra veckor kvar till jul passar han på att släppa sin första, alldeles egna, dvd – sammanfattningen ”Björn Gustafsson: Ett livsverk”.

En avklädd Björn pryder omslaget och som gästregissörer återfinns bland andra Robert Gustafsson och Henrik Schyffert.

Och fansen kan andas ut – sketcherna från Melodifestivalen är med.

– Jo, de är med. Men det har väl bara varit grymt dyrt att få loss det från SVT, säger Björn.

Du kanske blir årets julklapp.

– Folk frågar det hela tiden. Och det går väl inte? Det är väl alltid en produkt, typ iPod, eller dvd-skivan.

”Ska fokusera”

I höstas gjorde du ”comeback”. Vad händer nu?

– Jag vet inte, jag ser ingen turné framför mig nu i alla fall. Men jag ska lugna mer mig, fokusera lite och ta en paus på riktigt.

Trots paus är Björn även aktuell i den hyllade fransk-svenska filmen ”De vuxna”, där han har sällskap av Lia Boysen, Jakob Eklund och franske stjärnan Jean-Pierre Darroussin.

Frisyren gjorde sitt

Rollen är liten och inspelningen ägde rum innan genombrottet i Melodifestivalen.

Men i Frankrike blev han en stjärna direkt. Om än bara på ytan.

– Jag försökte med ett par komiska grejer i filmen, lite spontant så där. Det klipptes bort. Men filmen tog mig till filmfestivalen i Cannes i alla fall. Och kommer man med min löjliga frisyr till Frankrike tänker folk: ”ja, så där kan man ju inte se ut om man verkligen inte är något”. Där är man exotisk.

FAKTA

... långfilmsdebuten ”De vuxna”:

– Det är en komedi i Frankrike, det kan man inte tro när man ser den i Sverige. Men han, den franske skådisen i filmen, ”is the shit” i Frankrike.

... sin roll i filmen:

– Den har en funktion, men är väldigt liten. Det är ingen figur liksom. Man ska inte se den för att se mig, då blir man nog besviken, för så mycket är jag inte med.

... om titeln på sin dvd - ”Björn Gustafsson – Ett livsverk”:

– Alex Schulman har skrivit baksidan på fodralet och det är hans idé på titel, för det går ju inte att släppa detta seriöst, utan man är tvungen att göra så här. Det finns ju bara ett år att plocka av. Har man några favoriter så är det nog med, så att säga.

ARTIKELN HANDLAR OM