Det blev mer kokt än grillat när kändisar skulle häcklas!?

NÖJE

Mobbning eller skön humor?

Meningarna går isär om ”roasting”, där en gäst förolämpas av komiker.

Grillmästare Thomas Järvheden leder ”Grillad” i SVT, men elakheterna är för tama, skriver Cecilia Gustavsson.

”Roasting” kommer från USA, där Dean Martin ägnade sig åt denna humorform i tv redan på 1960-talet. I går var det SVT 1:s tur att importera fenomenet, i nya ”Grillad” (Kanal 5:s variant kommer efter sommaren).

Först ut att häcklas var skådespelaren och tv-kocken Per Morberg, och även de olika komikerna drev med varandra.

Jag hade hyfsat höga förväntningar, men fick nöja mig med ett par småflabb. Fast inte för att programmet var för svinigt. Problemet låg i stället i att alla lustigheter var så otroligt noggrant förberedda: De var mer som små föredrag än skämt-

attacker. Detta gällde även programledaren Thomas Järvhedens stundtals roliga prat. Förberedelser är väl ett måste, men förtog ändå mycket.

Dessutom nådde elakheterna inga riktiga höjder, det blev mer kokt än grillat. De inblandade hade säkert tålt mycket mer – är det inte att balansera på gränsen som är grejen med roasting? Undrar varför jag kom att tänka på ordet ”lagom”...

Från grillande till odlande: Både mat- och trädgårdsprogram kan ha läskigt präktiga ideal om hur saker ska göras och se ut för att vara ”rätt”. Men SVT2:s nya serie ”Från trädgård till tallrik” bjöd på en skön stämning trots sitt trista namn.

När programledaren Monty Don inledde med att vandra ut i sin frodiga trädgård och prata poetiskt om himlens sinnesstämning och känslan av befrielse dök Ernst Kirchsteiger oanmäld upp i min hjärna. Fast Monty hade kängor.

Med lugnt och glatt humör gick han in för plantering, matlagning och staketbyggande. Mycket var helt verklighetsfrämmande för alla som inte har en jätteträdgård och oceaner av tid, men en del handgripliga råd gavs också. Givetvis fanns där en trevlig hustru och lugna hängmattegungande barn som tryffering. Men äsch – de får vara perfekta, för det var så vilsamt att titta på efter fredagspizzan.

Med två barn blir det svårt att undvika Melodifestivalens final i kväll.

FAKTA

Ola Selmén leder ”Amigo” (Barnkanalen) på ett helt galet – och kul – sätt. Undrar hur denne vettvilling skulle göra sig i ett vuxenprogram.

Varför ser kvinnliga medverkande i nöjesprogram – som ”Så ska det låta” – ut som om de ska på galamiddag, medan männen får vara ostajlade? Irriterande.