”Jag trodde det var en dödsdom”

Andreas Lundstedt berättar om hiv-beskedet i ”Babben & co”

1 av 2
2007 gick Andreas Lundstedt ut med att han har hiv. Sedan dess har Alcazar-stjärnan varit tystlåten om sin sjukdom. I kvällens ”Babben & co” berättar han om det tunga beskedet.
NÖJE

Hiv-beskedet kom på telefon.

Chockad tog Andreas Lundstedt ett aerobicpass.

– Allt gick i slow motion och jag bara stängde av, säger Alcazar-stjärnan i kvällens ”Babben & co”.

Det var i tidningen QX som Andreas Lundstedt 2007 – efter flera års våndor – bestämde sig för att gå ut med att han är hiv-positiv.

– Jag hoppas självklart att det ska vara bra att folk nu får ett ansikte på någon med hiv. Jag vet att det finns fler i min bransch som har det, det är bara så synd att det ska vara ett ämne som är tabu. Det pratas ju inte så mycket om det, sa han då.

Sedan dess har Andreas Lundstedt var tystlåten kring sjukdomen. Fram tills nu.

I kvällens ”Babben & co” i SVT pratar han om hur han fick hiv-beskedet.

– Jag fick ett samtal från smittskyddsinstitutet för att jag antagligen hade haft umgänge med någon som är hiv-smittad. Jag var och testade mig och så ringde jag innan jag skulle göra ett step-pass. De gav mig beskedet via telefon och jag har aldrig hört att det hänt förr. Det är inte så ... bra, säger Andreas Lundstedt till Barbro ”Babben” Larsson.

”Kunde inte bryta ihop”

Han berättar vidare:

– Det var ett vakuum, liksom. Allt gick i slow motion och jag bara stängde av för jag var tvungen att göra det här jäkla step-passet. Jag kunde inte bryta ihop, det kom senare såklart. När jag kom hem till min dåvarande sambo, då var det fruktansvärt jobbigt. Jag visste ingenting, jag trodde att det var lika med en dödsdom.

Men ganska snart insåg Andreas att han skulle kunna leva ett långt och rikt liv med smittan.

”Mycket okunskap”

– I dag är hiv inte synonymt med en dödsdom. Det är så mycket okunskap kring hiv. Jag har ett snällt virus och äter inte alls mycket medicin. Jag mår jättebra. Nu i efterhand är jag så jäkla glad att jag berättade om det och jag

är starkare än någonsin. Det känns hur bra som helt, säger Andreas Lundstedt.

FAKTA

Det här är Andreas

Namn: Andreas Lundstedt. Ålder: 36 år. Bor: Stockholm. Familj: Pojkvännen Niklas Hogner, som var med i ”Stjärnor på is”. Inkomst: 159 700 (taxering 2008). Aktuell: Är med i ”Babben & co” i morgon samt med Alcazars nya platta ”Disco defenders”.