Slår Clooney – i sexighet

Hugh ”House” Laurie om utmärkelsen: Det är absurt

Foto: Foto: NBC
Hugh Laurie spelar in ”House” 10 månader om året men extraknäcker som kackerlacka i tecknade ”Monsters vs. aliens”. Enligt en undersökning är han också sexigare än George Clooney.
NÖJE

HOLLYWOOD. Det är länge sedan ”House” tog över förstaplatsen bland tv:s sjukhusserier.

Nu har serien passerat ännu en milstolpe.

Huvudrollsinnehavaren Hugh Lauries läkare kallas sexigare än George Clooney i ”Cityakuten”.

George Clooney.

– Jag röstade i den undersökningen. 400 000 gånger.

Laurie, som inledde sin bana som komiker, avslutar knappt meningen förrän han avvärjande höjer händerna.

– Ärligt, samtidigt som det är smickrande är det absurt. Clooney var, är och kommer alltid att förbli kungen.

Spelar – kackerlacka

Aktuell med tecknade ”Monsters vs. aliens” riskerar stämpeln som sexsymbol att få sig en törn. Laurie ger röst åt Dr Cockroach – doktor Kackerlacka.

– Jag vet fortfarande inte hur de resonerade. Sa de, ”Vem ska vi ha i rollen... Det måste bli Hugh Laurie!” eller ”Vi vill ha Hugh Laurie i filmen. Vad ska han spela ... Åh, självfallet en kackerlacka”. Inget låter bra.

Är det inte svårt för dig att ta paus från ”House” och göra andra projekt.

– Mycket. Att göra 24 avsnitt av ”House” tar tio månader per år. Därför är det nästan omöjligt. Kunde vi skära ner med två avsnitt skulle vi nästan få dubbelt så lång tid mellan säsongerna.

Ändå hoppade du på filmen ”Monsters vs. aliens”?

– Tecknat är en annan grej – ett välkommet avbrott.

På vilket sätt?

– Man behöver inte lära sig replikerna. Man kan bara läsa dem. Det älskar jag. Och man kan bära sina vanliga kläder. Eller göra det naken. Det är ingen som stoppar en.

Från clowneri till tragik

Du är komiker från början. Är det inte jobbigt att vara det och göra en dramatisk serie?

– Min rollfigur är en välsignelse. Stundtals är House extremt rolig. Det är det bästa med serien – att den inom loppet av sekunder kan gå från bredaste clowneri till avgrundsdjup tragedi. För mig är det precis det livet handlar om.

Du är inte rädd att göra narr av dig själv. I dag har du exempelvis kallat dig själv för idiot? Det skulle nästan ingen amerikansk skådespelare göra.

– Jag antar att det är ett sätt att handskas med stress. När amerikaner tillfrågas om sin största rädsla kommer som nummer ett ”Tala inför andra” och som nummer två ”Döden”. Hemma i England kommer ”Tala inför andra” också först. Därefter spindlar.

(skratt).

– Vad jag försöker säga är att det är skrämmande att tala inför andra. Folk har olika metoder för att klara det.

FAKTA

Hugh Laurie.

Ålder: 49 (fyller 50 den 11 juni). Född: I Oxford i England. Yrke: Skådespelare och författare. Bor: Pendlar mellan jobbet i Los Angeles och familjen i London. Familj: Hustrun Jo Green och barnen Charlie, 20, Bill, 18, och Rebecca, 16. Aktuell: Som Dr Cockroach i ”Monsters vs Aliens” och läkaren House i tv-serien med samma namn.

ARTIKELN HANDLAR OM