Nu vill Håkan bli kär

”Färjan”-profilen i stor intervju: Jag behöver en person att dela livet med

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Håkan Hallin har en ny karriär i reklamvärlden som profil för spelbolaget Play cherry. Men i kväll är han tillbaka på bartenderjobbet och ”Färjan” i Kanal 5. ”Gästerna tror att de känner mig genom tv:n men ibland orkar jag inte vara kompis med alla”, säger han.
NÖJE

Bartendern Håkan Hallin, 40, borrar in handen mot hjärtat, ser mig i ögonen, och säger:

– Nu behöver jag en person att dela livet med. Jag ser ju igenom om en tjej blir kär i ”Färjan”-Håkan.

Efter hans pappas bortgång fick det bekymmerslösa livet med fester och brudar en oväntad vändning.

Vi flåsar i trapporna mot Fun club några våningar upp på Ålandsbåten Cinderella.

Alla hälsar på den solbrände bartendern som är tillbaka på jobbet och i realityserien ”Färjan” i Kanal 5 efter en lång semester i Thailand.

– Nu är jag hemma igen, säger Håkan till en kollega han möter.

En trappa ner ligger baren där han jobbar sina tiodagarspass. Där Håkan får skriva autografer på kvinnors bröst. Där barn, medelålders män och kvinnor vill fotografera honom. Efter 20 år som bartender har han blivit ”Färjan”-Håkan med hela svenska folket.

– Jag är ju egen. Jag är så naturlig, det är tryggt för tittarna. Folk säger att jag är precis som på tv. Men att bli offentlig betyder inte lycka i livet.

Vill inte spela clown

Efter första säsongen av programmet har pressen ökat.

– Jag är väldigt utlämnad till gästerna som kommer till mig. Det är svårt att slappna av. Jag har ingen lust att varje kväll spela clown, när jag har en dålig dag backar jag.

Håkan är klädd i barmundering. Om en timme börjar återigen hans pass och en verklighet som har förändrats radikalt det senaste året.

– I Stockholm är det ingen som bryr sig om mig men på båten har jag blivit en produkt för Viking Line. Gästerna tror att de känner mig genom tv:n men ibland så orkar jag inte vara kompis med alla. Jag längtar hem och vill äta mina ostmackor och så har jag en son på åtta år och lägger energi på honom.

Håkan ler och berättar om sportlovsveckan med sonen Marcus i skidbacken. Om känslan när han stod och knöt sonens pjäxor.

– Då kände jag att jag har blivit gammal. Det där gjorde min pappa på mig när jag var liten. Det var en känsla av revansch att stå där med min son. Många tycker att jag har varit ensam så länge och busat för mycket i mina dagar. Och nu är jag 40 ...

Vändpunkten kom 2003. Håkans 63-åriga pappa avled av en hjärnblödning och lämnade honom i chock. Efter det blev relationen med sonen Marcus allt viktigare.

– Det var overkligt. Jag försökte att putta bort det som hade hänt med pappa men samtidigt hände det någonting i mig. Plötsligt hade jag ingen farsa men det slog mig att jag hade en son att ta hand om. Det blev inte lika viktigt att ragga på tjejer som tidigare. Jag behövde inte stå vid spegeln hela tiden och känna ”fan, jag ser bra ut”. Jag lade mitt ego på min son i stället.

Tjejerna flockas i baren

Han känner att han har tappat glöden. Det bekymmerslösa livet med fester och tjejer är över.

– Vet du vad jag saknar? Nu behöver jag en person att dela livet med. Det är svårt att hitta en vettig tjej. Folk mår ju så dåligt i dag, det är så. Folk stannar inte upp och andas. Jag ser ju igenom om en tjej blir kär i ”Färjan”-Håkan. Här i baren flockas de. De skulle inte ens titta på mig om jag inte var med i tv.

– Efter alla år i baren har jag blivit en sådan mänskokännare så jag ser igenom det där. Du gillar rödvin va?

Ja.

– Jag visste det. Jag ser sådant.

Skulle du kunna ge upp jobbet för en tjejs skull?

– Ja, men då måste det komma som en bomb, shit nu är jag förälskad. Den känslan har jag inte haft sedan jag var 17.

Håkan Hallin pekar på hjärtat.

– Jag är inte lätt att leva med. Folk kommer mig inte in på livet. Jag fick för lite kärlek som liten. Jag var skilsmässobarn när jag var tolv, jag kände mig inte trygg, någonstans sitter det kvar här inne. Jag är inte lika glad i dag som för tio år sedan.

”Nog ingen tredje säsong”

– Visst är det kul med uppskattning men jag ser inget intresse i inviter och sånt. Jag ser ett annat liv i mitt huvud, med ett fint hus, nyklippt gräs och att jag ropar in min son till maten. Jag har inte upplevt det.

På båten börjar hans kollegor tröttna på alla resenärer som frågar efter Håkan.

– Det blir nog ingen tredje säsong. Jag är ”Färjan”-Håkan till döden så länge jag jobbar här. Alla som åker färjan vill förmodligen beställa något av mig.

När har det uppstått jobbiga situationer?

– När folk står och rycker i en och förföljer mig hela kvällen på båten. De förflyttar sig vart jag går. Jag måste hitta flyktvägar när jag ska ta mig någonstans i båten för folk står och väntar som rovdjur på att jag ska komma. Det har varit jobbigt.

Vilka fördomar om dig möter du?

– Så länge du jobbar i en bar så är du inte högt rankad. Många tror att jag tror att jag är någon, att jag är dryg. Det sticker en del i ögonen att jag står där. Men var ska jag jobba då – stå i mjölkkylen på Arla?

FAKTA

Håkan Hallin om ...

... ”Färjans” popularitet:

– Det är som ”Sällskapsresan”, man känner igen sig. Folk krökar och festar och många har åkt Ålandsbåt i många år. Det är riktigt svennigt.

... dieten:

– Jag hade en sådan ångest när jag kom hem från Thailand, jag hade inget annat att göra än att äta på resan så jag gick upp fem kilo. Nu har jag gått ner fyra kilo tack vare att jag har jobbat så mycket och äter mycket bättre. Testade en vibrationsplatta också men av den fick jag bara ont i huvudet.

Namn: Håkan Hallin.

Ålder: 40.

Bor: Stockholm.

Familj: Sonen Marcus, 8.

Inkomst: 315 655 kronor (taxeringsår 2008).

Aktuell: I en andra säsong av ”Färjan” på Kanal 5, med start kl 20.00 i kväll.