– Jag älskar Dramaten

Drogfri i tre år – nu vill Flinck stå på scen igen

Foto: Felipe Morales
NÖJE

Drogfri och Dramatensugen.

Nu berättar Thorsten Flinck, 46, om vägen från morfinberoendet – till Stora Scenen.

– Jag vill tillbaka, men de är rädda för mig, säger han till Aftonbladet.

Kvällen har börjat övergå i natt.

Thorsten Flinck, 46, står i kylan utanför Dramaten och tittar upp mot den guldförsedda entrén. Det är så kallt att hans ögon tåras. Skådespelaren har precis sett föreställningen ”Tre Kronor”.

Eller åtminstone delar av den.

– Jag var tvungen att gå ut under ”Gustav III”. När Micke Nyqvist sa sin första replik gick jag ut. Det är inget fel på killen, han är bra på att småfisa repliker framför kameran, men att stå på scenen kräver lite mer. Han klarar inte det här, säger Thorsten Flinck till Aftonbladet.

Kaotisk tid

Det är sju år sedan Thorsten Flinck fick sparken från Dramaten. Dåvarande chefen, Ingrid Dahlberg, och skådespelaren hamnade i bråk gällande hans missbruk. Efter det följde en svår tid kantad av kaos och svarta rubriker.

Thorsten Flinck hittades livlös vid Slussen i Stockholm och fick återupplivas med elchocker.

Han hotade en taxichaufför.

Misshandlades svårt av tre män.

Och polisanmäldes för stöld av en tavla.

Samtidigt släppte han skivor och satte upp olika pjäser – långt borta från Dramatens scen. Föreställningen ”Tre kronor” är första gången på mycket länge som Flinck varit tillbaka på teatern.

– Jag är här för Elin Klingas skull. Hon spelar drottning Kristina och vi ska jobba tillsammans i Strindbergs ”Fordringsägare”, för TV 4. Den har premiär i påsk.

”Mitt hem”

Han erkänner utan omsvep att det är med blandade känslor som han står utanför entrén.

– Jag älskar den här teatern. Kroppsligen må jag ha försvunnit, men jag har egentligen aldrig lämnat den. Dramaten har varit mitt hem sedan jag var fyra år och såg ”Klas Klättermus” för första gången.

Och han menar att nuvarande teaterchefen, Staffan Valdemar Holm, inte är främmande att låta Flinck få sin önskan igenom och återvända ”hem”.

– Han vill också det. Men jag har sagt att jag måste ta honom på pulsen och känna absolut noll. Han får inte vara rädd för att jag ska börja knarka, då skiter jag i det.

”Fräschare i dag”

Kan han lita på dig då?

– Seeing is believeing. Jag är fräschare i dag när jag är 46 än jag var när jag var 36. Eller ja, ta i trä. En gång morfinist, alltid morfinist, som vi säger på NA-mötena. Men jag har varit helt ren i tre år nu. Fast folk tror fortfarande att jag ligger med kanyler i armvecken.

Hur känns det?

– Fruktansvärt. Det är fruktansvärt att alltid mötas av de där blickarna. Även inom det här yrket, vi har mycket förståelse – det är ju inte för inte som vi har så många bögar – och ändå så möts jag av blickarna.

Han tystnar.

– Över hälften av vår kår är ju missbrukare, fast de gör det med kontroll.

Avråder sin dotter

Hårda ord.

– Nej, det är bara som det är. Jag har sagt det till min dotter Felicia. Hon gör sin tredje långfilm nu och har frågat varför jag inte vill att hon ska bli skådespelare. Jag försöker förklara att vi som är skådespelare är lite ledsna. Och är man inte det innan så kommer teatern så småningom att göra en ledsen.

Han vänder sig om och går bort mot Hamngatan. Thorsten Flinck har på nytt lämnat Dramaten.

Fast bara kroppsligen.

FAKTA

Teater, bråk och kärlek

17 juli 2003: Mikael Persbrandt berättar för Aftonbladet att han på nytt ska jobba med Flinck. ”Jag är jätteglad att det börjar ordna upp sig för Thorsten.”

2 SEPTEMBER 2003: På en fest hos Pernilla August försvinner smycken värda 300 000 kronor. Flinck misstänks. ”Någon försöker sparka undan benen på mig, säger han till Aftonbladet.

13 JUNI 2004: ”Jag har sett ett antal kvinnliga talanger skrämmas eller manipuleras till att suga av regissören, först mentalt och sedan bokstavligen,” säger Flinck till Aftonbladet.

24 JUNI 2005: Annika Jankell, mamma till Flincks två barn, berättar om parets stormiga förhållande. ”Precis som alla andra som levt med en missbrukare var jag medberoende.”

8 OKTOBER 2005: Thorsten Flinck döms till skyddstillsyn för misshandel och olaga hot. Han misstänks för att bland annat ha sprutat ketchup i ansiktet på sin dåvarande flickvän.

Thorsten Flinck

Namn: Thorsten Flinck.

Ålder: 46.

Bor: Stockholm.

Familj: Har döttrarna Felice, 15, och Betty, 14, tillsammans med Annika Jankell.

Inkomst: 30 769 kronor (tax 2007).