Bert Karlsson polisanmäld av musikerförbundet

”Vi kommer slå tillbaka hårt”

NÖJE

Musikerförbundet har polisanmält Bert Karlsson för bedrägeri.

Skälet: De anser att han har undanhållit licensintäkter på miljonbelopp från sina artister.

Men själv säger sig Bert Karlsson vara oskyldig till anklagelserna.

Foto: FredrIK HOFGAARD
Bert Karlsson.

– Polisanmälan är ett skämt, det blir ju inget av den. Jag har inte begått något fel. Hade vi gjort fel, och det gör vi ibland, då rättar vi till det. Men i det här fallet har vi inte gjort något fel, säger Bert Karlsson till aftonbladet.se.

Enligt Musikerförbundet ska flera kända svenska artister ha lurats på royalties för miljonbelopp.

– Bert Karlsson blandar ihop korten och har ett eget rättssystem där han kör med kvittningar där han höftar till beloppen. Man kan inte hålla på som om det vore någon knallemarknad eller ha ett eget rättssystem där man själv är domare, säger Jan Granvik, förbundsordförande på Musikerförbundet.

Hur ska Bert Karlsson göra då?

– Han ska betala ut lönen som alla andra arbetsgivare. Sedan får han göra en egen fordran. Man kan inte ha ett egenmäktigt förfarande och kvitta som man själv tycker att det passar.

Men enligt Bert Karlsson är det snarare artisterna som har missuppfattat saken. Enligt honom har flera av artisterna gjort sig skyldiga till avtalsbrott.

– Det här är folk som har problem med sina affärer. Tyvärr har de inte koll. Det stämmer att jag har hållit inne med pengar men det är av skälet att jag själv har krav på de här personerna.

Slå tillbaka hårt

Enligt Jan Granvik motarbetar Bert Karlsson Musikerförbundet i förhandlingarna.

– Han motarbetar, obstruerar, saboterar och går till moteld. Det är oerhört svårt för en enskild artist att gå i närkamp med Bert Karlsson. Han är skicklig på att hantera media och är en etablerad person i samhället. Men nu gör musikernas fackförbund åt dem. Det Bert Karlsson inte fattar är att nu tvistar han med 3 100 musiker samtidigt.

Nu menar Bert Karlsson att han själv måste vidta åtgärder, eftersom han upplever sig bli förföljd av Musikerförbundet. Han menar att fackförbundet använder artisterna i syfte att komma åt honom.

– Vi kommer slå tillbaka hårt, vi har ju inget val. Det kommer bli en enda pajkastning. Jag har skickat en faktura till Musikerförbundet för att de ha trakasserat oss, säger han till aftonbladet.se.

Främsta uppgiften

Bert Karlsson menar att de som främst drabbas av tvisten är Musikerförbundets medlemmar.

– Det är tragiskt att inte medlemmarna har satt sig in i frågan och ser vad det handlar om. Det här har pågått i två år. Hur mycket pengar har inte Musikerförbundet lagt ut på det här?

Jan Granvik håller inte med Bert Karlsson om den saken.

– Musikerförbundets främsta uppgift är att säkerställa medlemmarnas rätt till exempelvis ersättning. Det gör vi genom att tvista mot dem som inte uppfyller det de ska göra. Bert Karlsson verkar inte veta vad ett fackförbund sysslar med.