Aftonbladet
Dagens namn: Pia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Sommarkungen Ledin är på topp

Publikfavoriten Tomas Ledin: Vägen hit har varit en berg- och dalbana

Nöjesbladets fotograf fick smyga upp på scenen med Tomas under hans första låtar på Bergs Slussar i Linköping i går: ”Min roll i livet är att sjunga och jag har känt mig väldigt trygg i det i alla år. Redan i tonåren. Det är mitt kall. Men man måste ifrågasätta det man gör, annars kommer man ingenstans”, säger Ledin.   Nöjesbladets fotograf fick smyga upp på scenen med Tomas under hans första låtar på Bergs Slussar i Linköping i går: ”Min roll i livet är att sjunga och jag har känt mig väldigt trygg i det i alla år. Redan i tonåren. Det är mitt kall. Men man måste ifrågasätta det man gör, annars kommer man ingenstans”, säger Ledin.

En av vårt lands mest folkkära artister som odlat sin status som sommarkung i årtionden. En sångfågel som tog på sig sina gummistövlar – och hoppade på schlagertåget rakt in i folkhemmet.

Nöjesbladet har åkt på turné. Vi följer Tomas Ledin och Caroline af Ugglas – två motpoler i den svenska konsertsommaren 2009.

Men publiken har alltid krävt sommarkungen tillbaka.

Efter turnén tar han steget bort från Pripps Blå-idyllen mot mer akustiskt och lågmäld musik.

LINKÖPING. – Jag la av och trodde att artistkarriären var över, säger Tomas Ledin, 57, om den mest intensiva tiden.

I den vita tältlogen, ett stenkast från Göta Kanal och Bergs Slussar, bjuds det på kött och klyftpotatis.

På andra sidan staketet står publiken som packade sillar för att få två timmars gåshud av Tomas Ledin.

Ungdomar i publiken

Men håren reser sig inte bara av nostalgi.

– Det förvånar mig att det är en hel del yngre personer i publiken som inte var födda när många av hitsen släpptes första gången. Det hade jag aldrig räknat med. Det är roligt att det fungerar även nu, säger Tomas Ledin.

Vägen hit i dag, med tjugofyra turnéer och uppemot trettio album i ryggen, har varit en berg- och dalbana.

Men kanske också en nödvändighet för Ledin att hitta sin identitet som artist i tider som i begynnelsen, då skivbolaget ville förvandla honom till en gullig nallebjörn och flickidol i tjejtidningarna.

Efter intensivt turnerande i Sverige och ute i Europa i mitten på 80-talet var han utarbetad.

”Jag mådde inte bra”

Ledin kände att det var slutspelat för hans del.

– Jag gjorde ingenting annat än att skriva, spela in och turnera. Det blev för ensidigt, jag mådde inte bra. Jag var ingen lyckig kille, säger han och lutar sig tillbaka i stolen.

Han var 32 år, på toppen av sin karriär, och slet ut sig totalt.

– Det var en mitt-i-livet-kris också. Jag började fundera på om det fanns något mer att göra i livet. Sedan tog jag det väldigt lugnt, gjorde ingenting. Den hösten mådde jag inte bra, säger han.

Vändningen kom i slutet av 90-talet efter att ha producerat album för andra artister som Magnus Uggla och Pugh Rogefeldt.

Då ryckte det återigen i artistnerven.

”Det small till”

Rockballaden ”En del av mitt hjärta” gick upp som en raket på listorna, liksom singlarna som följde.

– Det var overkligt. Det

var första gången jag kände att jag var i total samklang med min samtid. Det får man inte uppleva så många gånger. Men 2001, när jag släppte en samlingsplatta, small det till igen. Det kanske var den största överraskningen någonsin i min karriär.

Tar paus

Efter att ha pendlat mellan hybris och botten tar Tomas Ledin inte karriären för given. Han har lärt sig att det finns ett liv utanför rampljuset och tar behövliga pauser från scenen.

Tillbaka till rötterna

I juni släpptes hans första platta på tre år, ”500 dagar om året”.

Men det finns också ett sug efter att byta spår, som så småningom kan leda till en inomhusturné.

– Jag har i princip en färdig platta. Den har ett annat anslag och ton, inte som den kraftfulla rockscenmusiken. Men den kan få vila lite, växa till sig. Jag vill skriva några låtar till. Det är lockande och tillbaka till rötterna med akustisk gitarr, säger han och blir påmind om sekundvisarna som tickar.

Innan konserten ska Ledin hinna med en arrangerad förfest, Qigong backstage och en grabbig peppgruppkram med bandet.

Ledin om sin dag

 ”Dagen innan konserten har varit bra. Fick vakna av mig själv, åt en skön lunch på Borgholm med Marie, sönerna och vänner. Sedan var det bara en tre timmars bilresa till Linköping. Med konserten blir dagen egentligen en femma.”

Dagens

... publiksiffra:

Ca 4 000. Men ungefär lika många utanför, enligt arrangören.

... väder:

Klart väder som övergick i molntäkt himmel, modell fjäderlätta moln. 18 grader. Och en oerhört måttlig vind.

... fans:

Grabbarna längst fram som strax före Ledins spelning körde militärdisciplinerade derbykörer för att locka ut sångaren på scen. Ni vet, sån där befallande karaoke som låter mer ”HON BUBB-LA-DE AV FRÅ-GOR JAG SVA-RA-DE!” än ”Hon bubblade av frågor jag svarade”.

... efterfest:

Blev en förfest i stället. Ledin, som varje kväll har tävlat ut sig själv som underhållare till en av fansens efterfester, ställde till med en ny variant. Helt enkelt ett party före spelningen i stället. Backstage och alldeles innan det var dags att gå på scen skrålade han i ett av backstage-tälten.SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet