Peter Gabriel: Ett prestigefullt pris

Polarprisvinnaren hedrad – nu släpper han ny skiva

NÖJE

Polarpriset och en ny skiva.

Nu avslöjar Peter Gabriel att han kommer att tolka andra artisters låtar på nästa album och låta dem tolka hans.

Magnetic Fields, Lou Reed och Paul Simon är några av namnen i samarbetet.

Peter Gabriel.

Peter Gabriel, 59, mötte på måndagen pressen för att tillsammans med årets andra vinnare José Antonio Abreu prata om Polarpriset.

– Det är ett extremt prestigefullt pris. Jag har alltid känt att andra människor är smartare, mer talangfulla och bättre på att göra saker än jag. Men jag har hittat ett sätt att jobba med min röst och mina projekt. Att jag kan få det här priset borde uppmuntra andra människor, säger Peter Gabriel och skrattar.

”Ska bli intressant”

Sångaren passade också på att berätta om sitt senaste musikaliska projekt.

Med ”Scratch my back” har han bett olika artister spela in var sin Gabriel-låt. Samtidigt tolkar Polarprisvinnaren en av deras.

– Det här är något som jag verkligen gillat att göra, så det kommer jag att göra igen. Än så länge har jag fått tre tolkade låtar tillbaka Magnetic Fields, Paul Simon och Lou Reed. Det är väldigt intressant att höra vad de gör med mina låtar, säger han.

Det mesta är redan inspelat och i september ska Peter Gabriel mixa materialet.

Kanske dubbelskiva

Förhoppningen är att alla låtarna ska hamna på samma album.

– Till slut, kanske. Men min skiva är strax färdig och kommer först. Sen släpper vi förmodligen de andras låtar digitalt först. I framtiden kanske vi släpper allt som en dubbel-cd.

FAKTA

Polarpriset

Polarpriset, eller Polar Music Prize, grundades 1989 av skivbolagsdirektören Stikkan Anderson med en donation på 42 miljoner kronor. Musikpriset utdelades första gången 1992. Vinstsumman är en miljon svenska kronor.

Tidigare vinnare

2008 Renée Fleming och Pink Floyd 2007 Steve Reich och Sonny Rollins 2006 Valery Gergiev och Led Zeppelin 2005 Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau 2004 B. B. King och György Ligeti 2003 Keith Jarrett 2002 Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba 2001 Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen 2000 Bob Dylan och Isaac Stern 1999 Stevie Wonder och Iannis Xenakis 1998 Ray Charles och Ravi Shankar 1997 Eric Ericson och Bruce Springsteen 1996: Pierre Boulez och Joni Mitchell 1995 Sir Elton John och Mstislav Rostropovitch 1994 Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones 1993 Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski 1992 Sir Paul McCartney och The Baltic States

ARTIKELN HANDLAR OM