Festivalen – en mörk historia

1 av 2
NÖJE

VENEDIG. Människor var onda förr.

Människor är onda nu. Människor är onda i framtiden.

Det är bilden när årets filmfestival dragit igång.

Dystopi brukar man kalla dystra framtidsutsikter, som motsats till mer hoppfulla utopier.

Svenska animerade ”Metropia” är en sådan mörk skildring av en morgondag där hela Europa är hopknutet av ett snabbt tunnelbanenät. Ett mäktigt storföretag övervakar alla med hjälp av ett mjällschampo som gör att de kan avlyssna folks tankar.

En häftig och annorlunda film som visades för publiken i Venedig på torsdagen. Efteråt svarade regissören Tarik Saleh på publikens frågor, tillsammans med Stellan Skarsgård och Vincent Gallo som gör två av rösterna. Gallo sa att han var glad att slippa synas och därför gillade att göra en röst.

”The Road”, med Viggo Mortensen i huvudrollen, är en annan mörk bild av framtiden. Något har ödelagt världen och genom ett USA i ruiner vandrar en man och hans son. I återblickar får man se lyckligare tider när pojkens mamma (Charlize Theron) levde.

Den bygger på Cormac McCarthys (”No country for old men”) roman, och fångar starkt den hotfulla och ångestladdade stämningen i boken. Far och son gömmer sig undan onda som vill fånga och äta dem. De har många otäcka och skrämmande möten. Men det handlar också om en pappas kärlek för sin son och att förbereda den unge för ett liv på egen hand.

En strimma ljus i det gråsvarta landskapet med mäktiga bilder.

Nicolas Cage är en ond polis i en ond värld i ”Bad lieutenant”. Knark och våld och korruption är drivkrafter för den filmens människor.

Och den gamla tiden var inte så god den heller. Inte om man ska tro ”Valhalla rising” av dansken Nicolas Winding Refn. Mads Mikkelsen har huvudrollen som en våldsam krigare på vikingatiden.

Vi möter honom först som slav hos stammar på brittiska öarna. Han slåss i en sorts gladiatordueller med andra slavar. Extremt blodigt. Sedan slår han sig fri i nya blodbad och ger sig av med en pojke i släptåg. De möter kristna krigare på väg mot det heliga landet. Men var hamnar de?

En film på engelska. Mads Mikkelsen, som har ett öga i filmen, säger inte ett ord.

Men hans yxa talar desto mer.

Hårda bud på bio. Man blir lite sugen på en romantisk komedi som omväxling.