Läkarna sågar Gynnings tips

”Det är oerhört fräckt att dra in andra i sånt här”

NÖJE

Carolina Gynnings kallar bantningspillret Reductil för ”rena magin” och höjer det till skyarna i sin nya bok.

Men hon möts av hård kritik.

– Jag tycker att det är oerhört fräckt mot sina medsystrar att dra in dem i något sådant här, säger överläkaren Ninni Hjalmers.

Carolina Gynning tycker att bantningspiller är ett bra sätt att gå ner i vikt. Foto: ERIC ROXFELT

Carolina Gynning blev tipsad om Reductil av en av sina ”kära nageltjejer”. Preparatet som är avsett för gravt överviktiga är receptbelagt – men det stoppade inte Gynning som skaffade tabletterna på en internetsida.

Stephan Rössner, expert på bantning och professor i medicin på Huddinge sjukhus, menar att det finns stora risker med att beställa receptbelagd medicin på nätet.

– Bekymret är att om någon annan beställer det där på nätet så kan de få vilken soppa som helst. Ibland stoppar de här företagen in en massa annat skräp, och värst är det om de stoppar in amfetaminliknande substanser, det kan ge hjärtskador, säger han.

Har lidit av bulimi

Carolina Gynning har tidigare lidit av bulimi.

Ninni Hjalmers, överläkare på Anorexi-bulimienheten på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus, ser en risk i att andra tjejer i samma situation kommer att påverkas.

– Det är direkt olämpligt att sprida sådana här budskap till unga tjejer som är så lättpåverkade, säger hon.

Kan vara farligt

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk kemi och forskar om aptit på Lunds Universitet.

Hon menar att det kan vara farligt att använda preparatet.

– Det kan bli för mycket för hjärtat om man tar för mycket av det, och det är därför som det är receptbelagt, säger hon.

Hon är också kritisk till att Gynning pratar om något som hon inte har kunskap om.

– Jag tycker inte det är hennes sak att promota preparatet utan det är läkarnas sak. Hon kan ingenting om detta, utan pratar bara om sig själv, det är förkastligt, säger hon och hoppas att människor tar det Gynning säger för vad det är.

– Visst kan man experimentera med sig själv men att ge dessa råd till andra det är det som är upprörande i sammanhanget, säger hon.

FAKTA

Det här är Reductil

Bantningspreparatet Reductil hämmar upptaget av noradrenalin, serotonin och dopamin i hjärna vilket ger en ökad mättnadskänsla.

Preparatet är receptbelagt och ska enligt läkemedelsverkets riktlinjer skrivas ut till personer med ett BMI på över 30 eller 27 om personen har överviktsrelaterade riskfaktorer som diabetes typ 2.

Reductil kan ge biverkningar som till exempel sömnsvårigheter, hjärtklappning, yrsel, njurproblem och håravfall.

Reductil ska inte användas av personer som haft eller har ätstörningar, personer med hjärtproblem eller gravida för att nämna några.