Liknar moralpaniken inför första Robinson

Jan-Olov Andersson
om reality-tv som inte
är lika genuin längre

Himbafolket får retroaktiv ersättning.
NÖJE

Dokusåpan ”Den stora resan” har dömts ut, i förväg, som tv i kolonialismens anda. Som rasistisk. Och det är upprörande att SVT inte tycks ha gjort rätt för sig i Afrika.

Tv-serien i sig är dock spännande, rolig och lärorik.

Jan-Olov Andersson.

På många sätt liknar moralpaniken den inför ”Expedition: Robinson” för tolv år sedan.

Hu, så hemskt, det var att låta folk försöka hålla sams och överleva på en öde ö. Inte minst med tanke på att en av deltagarna tog livet av sig efter hemkomsten. SVT:s nöjeschef fick avgå efter kritik om ”fascist-tv”.

Och hu, så hemskt, det tycks vara att låta tre svenska familjer under några veckor byta livsstil och leva bland naturfolk i Namibia, Indonesien och söderhavsriket Vanuatu.

Att Robinson-konceptet har urholkats med åren, beror på att deltagarna allt för väl känner till förutsättningarna och i för hög grad använder programmet som språngbräda till femton minuter i rampljuset.

Här är det förstås helt åt helvete fel att SVT och/eller produktionsbolaget Eyeworks inte tycks ha gjort rätt för sig, när det gäller ekonomisk ersättning, under inspelningen i Namibia.

Det är ingen fördel att ”Den stora resan” har gjorts tidigare, under olika namn, av samma bolag (Eyeworks), för tv-bolag i andra länder. Femte, sjätte gången ett tv-team klampar in med kameror, lampor och allt vad de nu har med sig, blir kulturkrocken naturligtvis inte lika genuin.

Men all sådan här tv-produktion innehåller ett mått av lurendrejeri.

Tycker faktiskt att SVT här har hamnat på helt rätt nivå, även om speakerrösten ibland kan bli lite mästrande.

Annars känns värmen och gästfriheten som möter de svenska familjerna äkta. Liksom de stundtals helt obetalbara kommentarerna kring svenskarnas ”konstiga” vanor.

Vi har suttit hela familjen och sett de två första avsnitten. Har väldigt svårt att se något rasistiskt i att via tv-rutan och dessa tre familjers resor, få en inblick i tre helt annorlunda livsstilar.

Det känns snarare spännande, roligt och lärorikt.