Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Idol har blivit en ständig déjà vu

Nöjesbladets Martin Söderström om ett "Idol" som behöver gå vidare

Några sköna karaktärer.

Ännu fler hyfsat kära återseenden.

Trots detta lyckades inte Stockholm övertyga.

Nöjesbladets Martin Söderström.   Nöjesbladets Martin Söderström. Foto: MAGNUS SANDBERG.

I år blev tre auditionprogram i veckan fyra. Ett beslut och en utveckling inte alldeles utan problem. Jag kan se de ekonomiska- och tittarsiffrerelaterade anledningarna bakom detta, förstås.

Men fyra program i veckan blir lite väl... mycket. Som en andra dessert efter att kaffet och avecen dukats bort.

Efter nästan två veckor, då nyhetens behag har lämnats bakom oss alla i ett moln av falsksång och Bagge-jubel, börjar mättnaden komma. Antar att det ligger i programmets natur.

Efter såhär många säsonger med ett format som ideligen och obönhörligt följer i stort sett samma strikt utkritade Fremantle-mall är det svår att släppa känslan av déjà vu.

Vi har ju sett det förr, och jag vet inte hur det är med er men jag känner att det börjar bli dags för programmet att gå vidare nu. Det är dags för slutaudition och kvalvecka – för att få tillbaka något av den nerv som ”Idol” bäddat ner under en sliten filt av återupprepningar och microvärmda idéer.

Och att till nästa år skära ner på antalet likriktade castingshower – eller höja temperaturen i dem våldsamt.

   

Den andra Stockholmsshowen bjöd trogna ”Idol”-fans på några kära återseenden. Då syftar jag inte på ”Skilda världar”- Bengt, utan på Erik Ljung, Rasmus Ingdahl och Eddie Razaz.
Alla har snubblat på mållinjen tidigare, och i samtliga tre fall gick att skåda en utveckling och några rejäla kliv uppåt. Frågan är om det kommer att räcka – och om känslan av nygamla ansikten alls är något positivt för dem.
Att ha misslyckats en gång tidigare är långt ifrån en garanti för motsatsen.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet