Succé för nya ”Millennium”

”Flickan som lekte med elden” nära slå nordiskt rekord

Foto: Sanna Sjöswärd
Paolo Roberto och Michael Nyqvist under inspelningen av ”Flickan som lekte med elden”, den andra filmen i Stieg Larssons Millennium-trilogi.
NÖJE

Nästan en halv miljon personer såg ”Flickan som lekte med elden” i helgen i Skandinavien.

– Helt otroligt, jag är överlycklig, säger Michael Nyqvist, som spelar Mikael Blomkvist i filmerna.

Noomi Rapace som Lisbeth Salander.

Efter 30 dagar hade 1,8 miljoner skandinaver sett ”Män som hatar kvinnor” i författaren Stieg Larsson ”Millennium”-trilogi. Nordiskt rekord.

”Vågar ta chansen”

Andra filmen i serien, ”Flickan som lekte med elden”, har alla chanser att slå rekordet. Filmen gick upp samtidigt i Sverige, Norge, Danmark och Finland och under premiärhelgen sågs den av 474 000 personer.

– Det känns jätteroligt. Jag tror första filmen var så pass bra att många vågar ta chansen att gå och se den här också, säger Michael Nyqvist, 48, till Nöjesbladet.

I Sverige sågs ”Flickan som lekte med elden” av 177 400 personer, första filmen i serien lockade 171 000 personer.

Stort intresse

Michael Nyqvist njuter av framgångarna. När Nöjesbladet når honom är han precis hemkommen från Rom.

– Det är framför allt väldigt roligt att få vara ambassadör för Skandinavien och att intresset är så stort från utlandet.

Trodde du att filmerna skulle bli en sån succé?

– Nej, absolut inte. Vi tyckte givetvis att det var bra grejer vi gjorde, men det är så lustigt hur sånt fungerar. De flesta blir ju missnöjda när en bok som de läst blir film. Det roliga är att det är nu vi verkligen börjar komma in i Stieg Larssons universum med den samhällskritik som finns i film 2 och 3, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM