Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

"TV4:s galna tempo dödade all spänning"

Nöjesbladets Martin Söderström om "Idols" första slutaudition

Nöjesbladets Martin Söderström.   Nöjesbladets Martin Söderström. Foto: MAGNUS SANDBERG.

Det är en sak att göra något åt ett segt tempo.

Det är något helt annat att racerbils-speeda sig igenom över 100 sökande och inte bry sig ett dugg om ifall tittarna hänger med eller inte.

Efter en allt såsigare andra auditionvecka hade TV4 här ett guldläge att höja temperaturen.
Att ta till vara på den nervpärs en slutaudition och skapa 45 minuter nagelnafsande cliffhanger-tv.

Självklart fattar jag också att över 100 sökanden på fyra program kräver en viss marschtakt.

Men med det Piff & Puff-tempo som programmet höll försvann all tänkbar spänning ut med badvattnet.

Att få se knappt en bråkdel av framträdandena – och dessutom knappt ges en inblick i hur juryn motiverade sin sållning är en lika missad chans som en straffspark tre meter över ribban.

Jag vet inte hur snacket gick, men det är inte svårt att föreställa sig följande scenario på ett planeringsmöte ute på TV4 och produktionsbolaget Meter:

”Asså, jag vet! Vi snabbspolar oss igenom mer än halva gänget sökande så att ingen riktigt kan se vem som går vidare eller inte! Och så liksom ba VISAR vi inte ens deras framträdanden innan. Eller knappt ens några närbilder på deras ansikten. Hajjar ni? På det sättet har ju tittarna inte en aning om vem som var bra och vem som sög gammal getpung. Fattar ni? Smart va?! Kom igen, nu kör vi!”.

Det är faktiskt, med kanalens osvikliga förmåga att fatta klåparbeslut, långt ifrån omöjligt att det var så det faktiskt lät.

Ansvariga i produktionen borde hur som helst få yrkesförbud från tv och i stället ägna resten av hösten åt att polera Janne Schermans flint.   

Favoritskap är ingen garanti för framgång. Sköna Jon Sindenius är en av mina mest självklara kandidater till finalplats. Men hans hopsnickrade trioframförande av ”Wake me up before you go-go” var en av ”Idol”-historiens mest svidande besvikelser.

Så katastrofalt uselt att till och med skämskudden gick och gömde sig.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet