Dramatens lön är för dålig för Killinggänget

Tvekar att förlänga sin nya föreställning

Robert Gustafsson och resten av Killinggänget gör just nu succé på Dramaten i Stockholm med pjäsen ”Drömmen om Herrön”. Men Robert nöjer sig inte med det. Han har precis släppt en dvd och lanserat sin nya humorsajt Kungariket. ”Jag är sån – dubbel och lite svårplacerad. Jag är både kreatör och entreprenör. Affärsgubbe och skratthora” säger Gustafsson. Foto: HANNAH MODIGH
NÖJE

Dramaten har fått Killinggänget att spela sin pjäs till januari 2010.

Men sedan kan det vara över.

Orsak: teatern betalar för dåligt.

– Blir man stressad och tar en taxi till Dramaten så går man med förlust den dagen, säger Robert Gustafsson.

Det har bara gått en knapp vecka sedan komikern och resten av Killinggänget hade premiär för sin Dramatendebut ”Drömmen om Herrön”. Sin vana trogen kastar sig Robert Gustafsson in i nästa projekt.

I går släppte han både dvd:n ”De’ ä kanon” och lanserade sin nya humorsida Kungariket, en sajt som han arbetat med i tre år.

–  Vi försöker samla allt under ett paraply. Förhoppningen är att det i förlängningen ska kunna bli en portal som inte bara handlar om mig utan humor i stort, säger Robert Gustafsson.

”Svårt få det gå ihop”

Med dvd:n summerar han sitt 2009. Och gapet mellan årets ytterligheter är uppenbar.

– Det har varit ett år med många egendomliga kliv. Från Rolandz spelning i Tidaparken utanför Skövde där folk står och hoppar till en repetition på Dramaten till Galne Gunnar-Robert som står och kränger dvd. Men jag är sån – dubbel och lite svårplacerad. Jag är både kreatör och entreprenör. Affärsgubbe och skratthora. Jag är den där glädjeflickan med olika smaker, man kan konsumera mig på olika sätt.

Resten av året kommer att präglas av Killinggängets Dramatenpjäs. Nyligen sa gruppen ja till att spela även i januari nästa år.

Men sedan är fortsättningen oviss. Åtminstone enligt Robert Gustafsson.

– Problemet är att blir man stressad och tar en taxi till Dramaten så går man med förlust den dagen. Så det är svårt att få det att gå ihop helt enkelt. De flesta av oss har familjer – och de flesta som jobbar på Dramaten jobbar ju extra också. Det är så det fungerar på en sån institution. Men av den anledningen så är väl intresset från oss svalt rent ekonomiskt, säger han.

”Uttömd och trött”

Men beslutet hänger på fler saker än lönerna.

– Vi har ju debutanter med som inte är vana vid att spela över huvud taget. Martin (Luuk) fick ju nästan en huvudroll och han har ju knappt hållit tal på en fest. Det är jättesvårt för honom, men han har lyckats fantastiskt bra. Nu har Dramaten fått januari så får vi se hur det känns framåt november.

Upptakten till Killinggängets comeback började med ett fullständigt kreativt haveri på Öland sommaren 2006. Nu är dynamiken i gruppen bättre.

– Nu har vi en gemensam nämnare igen. Men det känns precis som det brukar göra. Man blir uttömd och trött. Skillnaden nu är att vi ska spela, arbetet börjar nu. Därför är det svårt att säga om vi kan förlänga pjäsen eller inte, säger Robert Gustafsson.

FAKTA

Gustafsson om ...

... nästa års jubileum:

– Jag skissar på något när jag fyller 25 år på scen. Det kan bli vad som helst, en tv-show, tv-serie, revy, turné – jag har ingen aning. Vi får se vad som känns roligast att göra och hur det passar i tid. Men det vore kul om det händer flera olika saker, små och stora, under det där året. Jag sitter och pratar med några producenter om vad man skulle kunna göra.

... sommarens turné med Rolandz:

– Det var helt fantastiskt. Vi hade tänkt att göra ett studiebesök i dansbandsvärlden men vi kunde aldrig föreställa oss att det kunde vara så roligt att vara där. Nu var ju inte vi särskilt representativa. Det blev någon slags eriksgata till slut med överfyllda parker med skrikande människor. Så mycket dans blev det inte mot slutet, det var mer som rockkonserter. Det som var lärorikt var att man fick en helt annan respekt för de som håller på med det här. Att se 64-åringar bära tunga högtalarlådor mitt i natten är fascinerande. Och det gör de 230 dagar om året. Rolandz ska in i studion igen i jul. Det kliar i fingrarna, det här vill jag verkligen göra om.

... nya sajten Kungariket:

– Det har alltid pratats om att starta en humorsajt i Sverige men det har aldrig lyckats. Det är svårt att samla folk. Det finns många ute i stugorna som vill visa att de också är roliga, på Kungariket ska man kunna göra det. Man ska också kunna klippa om i mina sketcher, förstöra den eller göra en annan variant. För mig är det också ett forum för att kunna ha kontakt med publiken och integrera folk så de blir delaktiga.

... hur det var att ta Killinggänget till nationalscenen:

– Vi kände oss oerhört välkomna. Det var lite annorlunda mot hur de brukar jobba. Jag tror inte att det är så vanligt att pjäsen blir klar dagen före premiären. Scenpersonalen har blivit lite uppiggade, på gott och ont, om man säger så.

Det här är Robert

Namn: Robert Gustafsson. Ålder: 44 år. Yrke: Komiker och skådespelare. Familj: Fru Lotta samt barnen Valentin och John. Bor: Stockholm. Inkomst: 524 400 kronor (tax 2008). Aktuell: Lanserade i går både sin nya humorsajt ”Kungariket” och dvd:n ”De’ ä kanon”.

Så mycket tjänar skådisarna

En skådespelarlön på Dramaten ligger runt 25 000 kronor. Ett exempel är Alexandra Rapaport, 37, som har 25 125 kronor per månad, en uppgift som hon publicerade på Dramatens blogg. Det motsvarar 301 500 kronor utslaget på ett år.

Robert Gustafsson, 44, tycker att Dramaten betalar för dåligt. Själv har han dock en hel del kronor i spargrisen som räcker till många taxiresor. 2007 hade han en inkomst på 1 441 500 kronor. Och bolaget Crog-Scen Robert Gustafsson AB redovisade 2008 en vinst på 1 567 020 kronor. Bolagets tillgångar är över 35 miljoner kronor.