O-imperiet slår tillbaka

Winfrey närmare världsherravälde med filmen ”Precious” och OWN – en helt egen tv-kanal

NÖJE

TORONTO. Det står kostymklädda vakter med hörsnäckor vid trappen, hissdörrarna, brandtrappan och utanför mötesrummet.

Det är ett säkerhetspådrag värdigt den svenske kungen eller Barack Obama.

Men det är gjort för mediavärldens drottning, Oprah Winfrey, 55.

Hon styr ett imperium med förgreningar i 144 länder.

När Nöjesbladet träffar ikonen satsar hon för att det ska bli ännu större.

I ”Purpurfärgen” 1985.

– Efter årsskiftet lanserar vi min egen kanal, OWN – the Oprah Winfrey Network, säger hon.

Det är friskt vågat i en konjunktur som får det ena mediebolaget efter det andra att gå under.

– Det ska bli en kanal om medvetenhet, en kanal som ska få människor att upptäcka större möjligheter i sina liv. Det jag har gjort i ”Oprah Winfrey show” kan jag nu göra 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Ingen höjer på ögonbrynen

Hade någon annan sagt något liknande hade vi säkerligen himlat med ögonen och gjort narr av det uppblåsta egot. Men här, på Four Seasons hotel i Toronto, gör ingen av hennes följeslagare på 20 personer, de många livvakterna eller vi närvarande murvlar några grimaser.

Oprah har flera gånger förut besegrat tuffare odds än de här.

Uppvuxen i fattigdom i Kosciusko i Mississippi hamnade hon som sexåring i ett nedslitet område i Milwauke i Wisconsin. Från det hon var nio till långt fram i tonåren utsattes hon gång på gång för sexövergrepp av en kusin, en farbror och en vän till familjen.

”En vanlig story”

Nu har hon rest hit till Toronto för att lansera ”Precious” – en film om en flicka som gått igenom ett liknande helvete.

– Det som slog mig var att den här storyn är så vanlig för så många pojkar och flickor i världen, säger hon.

Trots de mörka scenerna är det en film om inger hopp. Och det är något som Oprah känner igen.

– Det första jag lärde mig läsa när jag växte upp var historier i Bibeln. De hjälpte mig att förstå att det fanns något som bokstavligen var större än min bakgård, något annat än Mississippis röda grus.

– Något inom mig gjorde att jag en dag trodde att jag skulle kunna få se det.

Vägen dit gick via Tennesse State University, studier i kommunikation och ett jobb som Nashvilles första kvinnliga och första svarta nyhetsankare i tv.

Förlängd show

Hon hamnade snart i Baltimore i Maryland som hon 1984 lämnade för

Chicago när hennes chefer fruktade att hon skulle bli för känslomässig i tv.

Två år senare förlängdes hennes morgonprogram på 30 minuter till en timme och bytte namn till ”The Oprah Winfrey show”.

”Hårdare än någonsin”

Häromdagen påbörjade hon programseriens 24:e säsong.

– Efter så lång tid skulle man kunna tro att jag borde kunna glida. Men det är hårdare i dag än det någonsin har varit.

Hennes medarbetare som flockas i rummets bakre del nickar instämmande.

– Folk lockas av mer än tv. Försäljningen av reklamtid minskar. Jag har kontrakt och drabbas egentligen inte. Men för våra underleverantörer är det stentufft. Tidigare har de till stor del kunnat förlita sig på bilbranschens reklaminköp. Men där har botten gått ur nu.

Har mer än 18 miljarder

Blir det riktigt illa torde Oprah kunna finansiera hela projekt på egen hand. Tidningen Forbes uppger att hon har tillgångar på mer än 18 miljarder kronor. Bara hennes pratshow – som har 44 miljoner tittare i USA i veckan – ger henne varje år 1,3 miljarder kronor.

En del av pengarna har hon lagt på en skola för flickor i Sydafrika. Men sedan invigningen i januari 2007 har den varit indragen i anklagelser om sexövergrepp.

– Den står stabilt nu. Jag har just skaffat ny rektor. Målet är att skolan ska kunna fungera som modell för flickundervisning världen över.

Varför bara för flickor?

– Att utbilda en flicka är som att utbilda ett helt samhälle. En utbildad flicka kommer med större sannolikhet att växa upp och skydda sig mot könssjukdomar och inte skaffa fler barn än hon kan ta hand om.

– Sen förstår jag flickor. Jag vet inte vad jag skulle göra med en skola för pojkar

Oprah skrattar.

Hänger med hundarna

Nu har du pratat mycket om jobb. Vad gör du när du är ledig?

– Jag vilar inte tillräckligt. Jag försöker lära mig att älska mig själv. På min drömsemester sitter jag under mina träd vid mitt hus i Kalifornien och läser en bra bok. Och så har jag mina tre hundar omkring mig. Jag älskar dem.

Vid dörren börjar livvakterna prata mot handlederna. Intervjutiden är på upphällning.

När Oprah reser sig är de snabbt framme vid hennes sida. Inget får hända mediavärldens drottning.

FAKTA

Så blev Oprah Oprah

Namn: ”Oprah” Gail Winfrey. (Winfrey har sagt att folk inte kunde uttala hennes namn korrekt och att det därför ändrades till Oprah). Född: I Kosciusko i Mississippi den 19 januari 1954.

Föräldrar: Hushållerskan Vernita Lee och kolgruvearbetaren Vernon Winfrey.

Tidig uppväxt: Den första tiden hos den äldre släktingen Hattie Mae. Gården saknade rinnande vatten och ibland fanns det ingen mat. När hon var sex flyttade hon med sin mamma till ett storstadsgetto i Milwaukee i Wisconsin. Från det hon var nio utsattes Oprah regelbundet för sexövergrepp från äldre släktingar och bekanta. Lärde sig läsa: Bibeln – som treåring.

Tonåren: Ett år efter att hon fått skolstipendium rymde hon hemifrån, blev gravid men förlorade barnet kort efter födseln. Händelsen fick henne att ta tag i studierna och hon fick senare stipendium till Tennessee State University. Familj: Sambo med pr-mannen och den före detta basketspelaren Stedman Graham.

Drömmar: Ville bli filmstjärna. De slog nästan igenom när hon 1985 Oscarsnominerades för sin debutroll i ”Purpurfärgen”.

Egen tv-serie: Oprah Winfrey show hade premiär 1986. Med en kombination av medkänsla, sårbarhet och känslor blev Oprah snabbt USA:s mest populära programledare.

Sidoprojekt: 1996 lanserade hon ”Oprah’s book club”, där hennes boktips snabbt blev bästsäljare.

Välgörenhet: 1988 grundade hon Oprahs Angel Network till stöd för fattiga familjer. Hittills har den samlat in 350 miljoner kronor. 2005 listades hon som en av världens 50 mest generösa bidragsgivare. 2007 grundade hon flickskolan Oprah Winfrey leadershiop academy i Sydafrika.

Imperium: Sedan 1991 är hon delägare i företaget Granite Broadcasting. Sin tv-show producerar hon i det egna bolaget Harpo, som är Oprah baklänges. I imperiet ingår tidningen O, The Oprah Magazine, som lanserades 2002. Hon är också delägare i pratshowen ”Dr Phil” med Phil McGraw som sänts sedan 2002. 2006 tecknade hon ett treårskontrakt värt 375 miljoner kronor för att göra radioprogrammet ”Oprah & friends”. Samma år fick hon mer än 80 miljoner kronor för att skriva en bok om att hålla vikten.

Listplaceringar:

2008 placerade tidningen Forbes henne på plats:

1) över de mäktigaste och bäst betalda kändisarna

36) bland de 100 mäktigaste kvinnorna i världen

155) bland de 400 rikaste amerikanerna med nettotillgångar på 18,5 miljarder kronor.